12 dolog, amit csak az érthet, aki már ült börtönben

Akt.:
12 dolog, amit csak az érthet, aki már ült börtönben
El sem tudjuk mondani, mennyire örülünk annak, hogy ezt a cikket nem saját tapasztalataink alapján kellett megírni. Szerencsére a Reddit-en találni hozzá anyagot bőven.

Olvasás közben kérjük vedd figyelembe, hogy ezek a tapasztalatok amerikai raboktól szármainak, akik amerikai börtönökben ültek. Sok pont nem feltétlenül egyezik a magyar viszonyokkal, az írás pusztán a szórakoztatást szolgálja.

1. Gyorshúzás. Nagy dolgok végzése közben azonnal lehúzzák a “dolgot”, hogy ne terjedjen a szag.

(Picture Getty)

2. Papucsot soha! Az egyik rab azt írta, hogy ő sosem venne fel bent (de még kint sem) szandált, mert ha az életéért kell futnia vagy verekednie kell, abban esélytelen lenne.

BPX5CW Flip FLops. Image shot 2010. Exact date unknown.

3. Megosztani jó dolog, de csak egy bizonyos szintig. A börtönben az egyik legjobb dolog, amit megtanulhat az ember, hogy megossza másokkal a cuccai (cigit, ételt). Az egyik szabadult például sokkal kevésbé önző most, mint mielőtt bevitték.

(Picture Getty)

4. A gyilkosok meglepően okosak. Azt mondják, nagyon sokat lehet tanulni tőlük, igazából bárkitől odabent.

Man, hands on head, portrait, b&w.

5. Sokkal ügyesebben tudsz dolgokat elrejteni, mivel a cellákat folyamatosan átkutatják. A rabok valóságos mesterei a mobiltelefonok elrejtésének. Egyikük például 2000 dollárnyi készpénzt rejtegetett a TV távirányítójában.

BMP3JW Black remote control

6. Gyorsabban eszel. Ez mondjuk nem feltétlenül egészséges. Az is alapszabály, hogy nem nyúlunk a másik tányérjába.

Serious man sitting

7. Sokkal szűkszavúbban jössz ki, mint ahogy bementél. Nem szabad mondani senkinek sem semmi! – ez a börtönben alapszabály! Ha elárulsz valamit, amit nem kellene, az az életebe is kerülhet. Hallgatni arany!

Mandatory Credit: Photo by I Love Images/REX_Shutterstock (1901853a) MODEL RELEASED, Portrait of a young man's mouth and jaw line VARIOUS

8. Az intimitás nem létezik. Egy idő után az sem fog zavarni, ha a nagy dolgod végzése közben hárman néznek, ketten pedig fogat mosnak közben.

A1T36F Pentonville Prison London UK Inmate in his cell washing his socks

9. Ha verekedés van, csak szépen elsétálsz. Az utolsó dolog, amire a börtönben vágsz az az, hogy bunyóba keveredj.

March 12, 2013 - Gaza City, Gaza Strip, Palestinian Territory - A Palestinian charged with collaborating with Israel is seen sleeping on his bunk in his cell at a prison in Gaza City on March 12, 2013, as the ruling Hamas party in the Gaza Strip launches

10. Igazat mondani jó! A rabok általában igazat mondanak és nagyra becsülik másokban is ezt a kvalitást.

AEWN42 Cell interior, Portland Young Offenders Institution, Portland, Dorset, UK.

11. Nagyon, de nagyon jó pingpongozó leszel. Ha valamit mozogni akarsz, akkor csak az asztalitenisz vagy a kosárlabda van. Választhatsz.

(Picture: Ben Larcombe)

12. Már nem igazán érdekel az, hogy menő és drága cuccaid legyenek. Az életet a rabok kalandnak fogják fel és semmit sem vesznek igazán komolyan. Sokkal boldogabbak a kütyük nélkül is.

SAN FRANCISCO - JANUARY 27:  (EDITORS NOTE: Retransmission with alternate crop.) Apple Inc. CEO Steve Jobs holds up the new iPad as he speaks during an Apple Special Event at Yerba Buena Center for the Arts January 27, 2010 in San Francisco, California. Apple introduced its latest creation, the iPad, a mobile tablet browsing device that is a cross between the iPhone and a MacBook laptop.  (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

Címkék: ,


Sporthírek