115 millió bírságot szabott ki a gyógyszerpiacra az Egészségbiztosítási Felügyelet

115 millió forint bírságot, az egy évvel korábbi pénzbüntetés két és félszeresét szabta ki a gyógyszerpiacra az Egészségbiztosítási Felügyelet (Ebf) tavaly – a többi között ez derül ki a betegek, a biztosítottak jogait védõ hatóság 2009-rõl szóló, a napokban nyilvánosságra hozott jelentésébõl. Összesen egyébként 4352 beteg kérte a felügyelet segítségét, többségében csak tájékoztatásért. A kisebb arányú panaszok zöme a bánásmódot, a tájékoztatás hiányát, a nem megfelelõ ellátást kifogásolta, fõleg a kórházakban.

Az Ebf összesítése szerint a tavalyi több mint 4 ezer bejelentésbõl 932 esetben indított a hatóság eljárást, ezek 35 százalékánál igazolódott be, hogy a panasz jogos volt. Ezeknek az eseteknek a 90 százalékában pénzbírság kiszabásáról döntött a felügyelet. A jogsértõ ügyek csaknem ötöde a háziorvosi-és a fogorvosi alapellátást, több mint 30 százalékban a járóbeteg-ellátást, és 40 százalékban a kórházakat érintette. A felügyelet ezen kívül 10 százalékban a mentéssel kapcsolatban, 2 százalékban pedig a várólista-vezetés vonatkozásában hozott döntést.

A felügyelet a betegpanaszok kivizsgálása mellett a gyógyszerpiac felügyeletét is ellátja. Ide tartoznak például a gyógyszerpiacot befolyásoló tényezõk vizsgálata, mint például a gyártók által az egészségügyben dolgozók részére átadott ajándékok, ismertetõ anyagok, kongresszusokon történõ részvétel. A felügyelet igyekszik kiszûrni az engedély nélkül végzett ismertetõ tevékenységeket (például engedély nélküli orvoslátogatás). Az Ebf jelentése szerint 2009-ben 111 esetben indítottak eljárást ezzel kapcsolatban, ebbõl 44 esetben bizonyosodott be súlyos jogsértés, amely miatt összesen 115 millió forint pénzbírságot szabtak ki.

A jelentésbõl az is kiderül, hogy a felügyelet tovább bõvítette a kórházak és rendelõk minõségi mutatóit tartalmazó adatbázisát, így tavaly az Ebf honlapján már több mint 100 ezer adat alapján hasonlíthatják össze a betegek a kórházak és szakrendelõk ellátását, és rangsort is állíthatnak a számukra fontos szempontok alapján.Sporthírek