11 milliárd a Zeneakadémia felújítására

A Zeneakadémia teljeskörű rekonstrukcióját célzó 11 milliárd forintos támogatási szerződést írt alá szerdán Batta András, a Zeneakadémia rektora, Mosonyi Balázs, a Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága főigazgatója, valamint Hiller István oktatási és kulturális miniszter. A beruházás egy év múlva kezdődik és 2011 őszéig tart.

A csaknem 10 milliárd forint európai uniós forrásból és a több mint 1 milliárdos önrészből négy ütemben megvalósuló rekonstrukció első lépéseként tavasszal indulhat el a Zeneakadémia Wesselényi utca 52. szám alatt található kiegészítő épületének felújítása. A Zeneakadémia Liszt Ferenc téri központi épületének rekonstrukciója pedig a tervek szerint 2009 őszén kezdődik és várhatóan 2011 őszére fejeződik be.

Új időszámítás kezdődik a 101 éves Zeneakadémia történetében – fogalmazott szerdán Batta András. Az intézmény rektora hangsúlyozta: a központi épület rekonstrukciója során a többi között kialakítják a korszerű színpadtechnika feltételeit, a hangszerraktárt, megfelelő számú és méretű öltözőket építenek és megvalósítják a korszerű stúdiótechnológiai hátteret. Batta András hangsúlyozta: a felújítás része az épület európai szintű akadálymentesítése is.

Hiller István elmondta: a 9 milliárd 700 millió forintos uniós forrásból és az 1 milliárd 100 milliós önrészből megvalósuló rekonstrukció során jövő év novemberében ideiglenesen bezár a Zeneakadémia nagyterme is. A tárcavezető hozzátette: várhatóan a névadó születésének 200. évfordulóján, a Liszt Ferenc emlékévben nyitja meg majd újra kapuit a nagymúltú intézmény.

A 11 milliárdos beruházás nemcsak a hiányzó infrastruktúra kiépítését célozza meg, hanem a többi között a tehetséggondozást és a hangversenyélet élénkítését is segíti – hangsúlyozta Batta András. A Zeneakadémia rektora bízik abban, hogy a technikai fejlesztések hatására egyre több kiemelkedő tehetségű külföldi diák tanul majd az intézményben.