11. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál – Tíz nap film, film…

Elrajtolt a Jameson CineFest
Elrajtolt a Jameson CineFest - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Útjára indult pénteken a 11. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál.

Összesen 205 filmet vetítenek majd a következő tíz napban Miskolcon, ami rekordnak számít a filmfesztivál történetében. A programban többek között angol, svéd, izlandi, kazah, izraeli, kanadai, kolumbiai, brazil, török, német, spanyol, dán, ciprusi, kubai, orosz, olasz és román filmek szerepelnek. Többségük rangos fesztiválokon már szerepelt, és díjakkal „távozott”.

Utolsó simítások

„Nagy a készülődés, hiszen délután 5-kor megnyitó” – ezt Bíró Tibor, a fesztivált szervező Cine-Mis Kft. ügyvezetője mondta az Észak-Magyarországnak péntek délelőtt. Éppen a zsűrit várták, illetve azt a csaknem 400 vendéget, akik akkreditáltatták magukat a megnyitóra. Az ügyvezető azt is elárulta, hogy a filmes szakma részéről közel 800 vendég jelezte, hogy részt vesz a programokon.

A vendégvárás mellett persze akadt más dolga is a szervezőknek, hiszen a fesztivál filmanyaga folyamatosan érkezik, így még péntek délelőtt is próbavetítések voltak, készült a filmek feliratozása, fordították az alkotásokat.

„Utolsó simításokat végezzük, reméljük, mindennel idejében elkészülünk” – mondta Bíró Tibor.

Azt fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy az idén a közönség nem csak nézőként, de zsűriként is részt vehet a fesztiválon, hiszen most először lesz közönségdíj is. A vetítések után a látogatók kapnak egy szavazólapot, amin megjelölhetik kedvencüket – tudtuk meg.

Telt házas termek

A fesztivál díszlete péntekre csaknem teljes egészében elkészült. A Művészetek Háza előtti téren és a városház téri parkolóban is álltak a sátrak, a rendezők az utolsó simításokat végezték az esti nyitáshoz. A járókelők a programokat böngészték, az esős idő ellenére is nagy volt az érdeklődés.

A CineFest közösségi oldalán pedig még az utolsó pillanatban is szállás után érdeklődtek a vendégek. Nekik bizony nehéz dolguk volt, hiszen a belvárosi szállodákban már alig találni szabad szobát.„A vendégeink 99 százaléka nem miskolci, így minden szálláskapacitásra szükségünk volt a városban” – fogalmazott az ügyvezető.

Mészáros Márton blogger, kulturális blogján elsősorban filmkritikákat ír. Már tavaly is itt volt a fesztiválon, itt született írásait folyamatosan olvashatták a program alatt is. Az idén sem lesz másképp:

„Az egész jövő hetet Miskolcon töltöm, már most várom, hiszen egészen más élmény telt házas teremben filmet nézni. A díjkiosztóról is tudósítok majd, de azt még nem árulom el, hogy melyik filmnek szurkolok.”

Megkérdeztük, melyik programot várja. „Örülök neki, hogy a születésnapi centenáriumot ünneplő Tolnay Klári filmjeit, Orson Welles egyik kevésbé ismert alkotását és a számtalan rangos díjjal kitüntetett, legutóbb éppen Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége által elismert Sráckor című filmet, a cannes-i fesztivált megjárt új Xavier Dolan-filmet is bemutatják, de a műsort böngészve közel féltucat film került fel a listámra, amit megnézek majd” – sorolta. Hozzátette: „Örülök annak is, hogy Közép-Kelet Európában végre gyökeret verhet egy rangos fesztivál, amelyet egy évtized múlva már legalább olyan nagy népszerűség övez majd, mint például a csehországi Karlovy Vary film­fesztivált. Nagyon tetszik a CineFesten bemutatott filmek sokrétűsége, a nemzetközi zsűri és az igazán érdekes programok, workshopok. Külön kiemelném még a fesztivál toleranciáját, a világra nyitott látásmódját, a fesztivál dolgozóinak segítőkészségét, de elsősorban azt, hogy olyan igényes filmek sokaságát mutatják be, amelyeket az átlagnéző vagy egyáltalán nem láthat Magyarországon, vagy csak hónapokkal később” – fogalmazott.

ÉM-NSZR

„Legfőbb attrakció”

„Elmondhatjuk, a fesztivál a hazai és a nemzetközi film­fesztiválok között is megtalálta a helyét” – mondta a megnyitón Bíró Tibor. Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta: a CineFest az értő és kedvelő filmes közönség találkozási helye. „A fesztivál fontos fórum, mert kultúrát közvetít, értéket teremt” – fogalmazott. Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója azt emelte ki, hogy a fesztiválon van közönsége a filmeknek, és ezt kívánja minden alkotásnak. Csöbör Katalin országgyűlési képviselő is köszöntötte a vendégeket, hangsúlyozva, a CineFest Miskolc legfőbb attrakciója.