Szakma Sztár Fesztivál

2019.06.23. 15:00

Ákos született kereskedő

A fiú álomszakmájában az ötödik legjobb lett az országban a Szakma Sztár Fesztiválon.

Detzky Anna

Kardos Ákos

Forrás: Magánarchívum

A márciusban tartott komoly megmérettetésen a hölgykoszorú mellett másodmagával ért el jó eredményt férfiként Kardos Ákos, a Miskolci Szakképzési Centrum Berzeviczy Gergely Szakgimnáziumának végzős diákja.

– Úgy szoktam mondani, hogy engem a Jóisten is kereskedőnek teremtett. Igazából az emberekkel való kommunikáció és a vevők igényeinek kielégítése az, ami a kereskedelemben igazán vonz. Szeretem bemutatni és ajánlani a termékeket, azon belül is különösen az élelmiszereket, mert ezen a területen szereztem több gyakorlatot. A családban, a felmenőim között senki sem volt tipikus kereskedő, de én már általános iskolás koromban tudtam, hogy ilyen irányba szeretnék továbbmenni. Mára az is letisztult bennem, hogy nem feltétlenül bolti eladóként képzelem el a jövőmet, hanem például mint marketingmenedzser és területi képviselő – hangsúlyozta Ákos.

Önállóság és kreativitás

Sokat profitált a szakmai megmérettetésből tudás és előmenetel tekintetében is a fiatal.

– A háromfordulós, januártól március közepéig tartó versenyre rengeteget készültünk, majdhogynem az összes szabadidőnket a tanulásba fektettük az iskolán kívül. A felkészítő tanárainktól és az igazgatóságtól minden segítséget megkaptunk erre. Rendkívül sikeres versenytörténetet tudhatunk magunk mögött, hiszen országos szinten elhoztuk az első öt helyet. A saját eredményemmel is teljes mértékben elégedett vagyok. A legfontosabb tapasztalatom az, hogy nagyon kemény volt az összecsapás és teljes önállóságot vártak el. A zsűrit az érdekelte, hogy bizonyos helyzetekben hogyan találjuk fel magunkat és mennyire vagyunk kreatívak. A szóbeli feleletnél semmit nem kérdeztek, a döntőben pedig egy árubemutató szigetet kellett kialakítanunk teljesen magunktól. Számomra ez a versenyszellem nem volt teljesen új, mert tavaly már részt vettem az Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyén (ÁSZÉV). A leghasznosabb dolog, amit a felkészülés során megszereztünk, a hatalmas tudás, mert ezt tudjuk majd az életben továbbvinni – osztotta meg szakmája újdonsült sztárja.

A gyakorlat a legfontosabb

A fesztivállal kapcsolatos időszak mostanra lezárult, a sikeres versenyző szeptemberig átadta magát a megérdemelt pihenésnek és egy kis munkának.

– Abszolút pozitívan éltem meg a sok figyelmet, amit a Szakma Sztár Fesztiválon elért eredményem miatt kaptam. Március végén az Avalon Parkban vendégeskedtünk. A verseny szponzora pedig ajándékcsomaggal kedveskedett nekünk, de mostanra vége ennek az időszaknak. Nagyon úgy tűnik, hogy nyárra felvettek dolgozni egy nagykereskedésbe egy hónapra. Egyébként a Miskolci Egyetem kereskedelem és marketing szakának duális képzésére adtam be a jelentkezésemet elég magas pontszámmal. Ez azt jelenti, hogy az egyetemi élet és elméleti oktatás mellett dolgozni is tudok majd, és egyből gyakorlatot szerzek, így végzés után előnnyel indulok a munkaerőpiacon. Attól függetlenül, hogy tovább tanulok, a szakképzést máig nem bántam meg. Biztonság­érzetet ad, hogy már érettségivel egy versenyképes szakma van a kezemben, és mivel a Berzeviczy mára szakgimnázium lett, a sima gimnazistákkal szemben sem érzem magam hátrányban – zárta beszélgetőtársunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában