11 ezren a 17. Budapesti Őszi Fesztivál programjain

Tíz nap alatt, 20 helyszínen, 104 féle program valósult meg az október 10-és 19-e között a tizenhetedik alkalommal megrendezett Budapesti Őszi Fesztiválon (BÖF). Az ország legjelentősebb kortárs művészeti seregszemléjén csaknem 11 ezren fordultak meg idén – közölte szerdán a Független Hírügynökséggel Koch Andrea, a BÖF sajtófőnöke a fesztivál nem végleges gyorsmérlegét.

A Budapesti Őszi Fesztivál keretében sikerrel mutatkozott be az idén első alkalommal megrendezett PLACCC 2008 Fesztivál. A BÖF nemzetközi társrendezvényén két színházi előadást és egy biciklis interaktív játékot nézhetett meg a közönség a fővárosban – nem hagyományos, hanem különleges helyszíneken.

Koch Andrea érdeklődésünkre elmondta: a Kamchatka társulat köztéri performansza aratta a legnagyobb közönségsikert. A színészeket, zenészeket, bohócokat, bábosokat, filmeseket tömörítő nemzetközi társulat improvizatív darabját mindig az adott hely alakítja, ezúttal Budapestről (is) szólt a Kamchatka utcaszínházi előadása.

A 17. Budapesti Őszi Fesztiválon hét magyarországi bemutatót láthatott a közönség, és két ősbemutatóra is várták a közönséget. Csapó Gyula Concerto brácsára és változó környezetre című kortárszenei előadását, valamint Spala Korinna Lifeoholic című táncjátékának premierjét nézhették meg az érdeklődők.

Ebben az évben kevesebb pénzből gazdálkodott a fesztivál, mint tavaly. Míg 2007-ben 162 milliós keret áll rendelkezésre, ebben az évben 127 millió forint volt a BÖF költségvetése.

A végleges elszámolás november közepén fejeződik be, de a gyorsmérleg alapján elmondható, hogy a szabadtéri rendezvényekkel együtt csaknem 11 ezren látogatták ebben az évben a Budapesti Őszi fesztivál programjait – összegezte Koch Andrea.