102 gyertya égne József Attila tortáján

József Attila
József Attila
Mátészalka – A költészat napja alkalmából versmondó-vetélkedőt rendez április 11-én 14 órától a mátészalkai Városi Művelődési Központ kamaratermében.

Verselőket várnak

A szalkai versmondó-vetélkedő ajtaja a diákok és a felnőttek előtt egyaránt nyitva áll.

A költészatnapja alkalmából versmondó-vetélkedőt rendez április 11-én 14 órától a mátészalkai Városi Művelődési Központ kamaratermében. A megmérettetésre 13-14 éves tanulókat, középiskolás diákokat, felnőtt jelentkezőket és minden verskedvelő érdeklődőt várnak.

Mint tudjuk, 1905. április 11-én született József Attila, ennek emlékére 1964-től minden évben ezen a napon ünneplik Magyarországon a költészet napját.

József Attilának 1922-ben jelent meg első verseskötete, a Szépség koldusa címmel. 1923-ban a Nyugat is közölte verseit. 1924-ben beiratkozott a szegedi egyetem magyar-francia szakára, de 1925-ben Tiszta szívvel című verséért professzora, Horger Antal eltanácsolta az egyetemről.

Idén 102 darab gyertya égne József Attila születésnapi tortáján. Az április 11-én született költő emlékének kulturális műsorokkal adóznak országszerte a költészat napján, így Mátészalkán is.

Verseinek könnyedsége súlyt bír el, játékosságában mélabú rejtőzik. 1933-tól alkotta meg összetett szemléletű, hagyományos és avantgárd sajátságokat ötvöző műveit. Vissza-visszatérően rajzolta meg a fájdalom végleteit, ugyanakkor verseiben fontos szerepet kapott az életörömre vágyás. Kortársai nem értékelték teljes súlya szerint művészetét, s ez is közrejátszott abban, hogy egyébként is labilis idegrendszere végleg tönkrement. 1937-ben öngyilkos lett, 1938-ban posztumusz Baumgarten-díjat kapott.

– Palicz István –