10+1 különös tény, ami téged is elképeszt

Akt.:
10+1 különös tény, ami téged is elképeszt
A Föld tele van csodálatos dolgokkal: a természet, az emberek és az állatok újra és újra lenyűgöznek bennünket. A Bright Side összegyűjtött néhány érdekes tényt, amelyek mindegyike kiváló bizonyíték a minket körülvevő világ változatosságára.

A hím orangutánok vonzódhatnak a vörös hajú nőkhöz.

Az orangutánoknak van egy fura jellemvonásuk: a hímek nem csak nőstény társaik után mutathatnak érdeklődést, de a vörös hajú nők iránt is.

orFotó: Pixabay

Egy ausztráliai állatkertben élő Hsing Hsing nevű orangután egyszer például ellopott egy Nicole Kidmant ábrázoló újságfotót, és meg is tartotta a képet. Szemmel láthatóan eléggé tetszett neki a színésznő.

Hamis bankjegyekkel fizették ki a hamis kép eladóit.

Ha rangsorba állítanánk minden idők legszerencsétlenebb csalópárosait, ez a két spanyol fickó elég magasan állna a toplistán. 2003-ban el szerettek volna adni egy hamis Goya-képet, amelyet egy spanyol művész, bizonyos Antonio María Esquivel festett.

A vevő egy „gazdag arab sejk” volt, aki egy közvetítőn keresztül szerette volna megszerezni a képet. A közvetítő 300 ezer dolláros megbízói díjat kért az eladóktól, akik, mivel nem fogtak gyanút, ki is fizették az összeget.

gyFotó: El Pais

Eredetileg 4 millió svájci frankért akarták elpasszolni a festményt, de ebből végül mindössze 1,7 millió frank lett. Igen ám, csakhogy a hamis képért kapott pénz sem volt igazi. A két spanyol épp egy bankszámlán szerette volna letétbe helyezni az összeget, amikor letartóztatták őket. A rejtélyes közvetítő embert sosem találták meg.

Ausztráliában betiltottak egy Peppa malac-epizódot, mert arra tanította a gyerekeket, hogy ne féljenek a pókoktól.

A népszerű gyerekműsor egyik ártalmatlannak tűnő epizódját azért tiltották be Ausztráliában, mert a szülők arra panaszkodtak, hogy szerintük a sorozat dezinformálja a kicsiket a pókokkal kapcsolatban.

peppaFotó: Peppa Pig / The Telegraph

Az országban ugyanis valójában sokkal több veszélyes pók él, mint Európában vagy az Egyesült Államokban, úgyhogy igenis vigyázni kell velük.

A louisianai javítóintézet egyik tisztje annyira népszerű volt a bent lakók között, hogy azok bulit rendeztek neki.

John Whitley rendszeresen kedves és igazságos volt a fiatalokkal, így a fogvatartottak hamar megkedvelték őt. Amíg Whitley az intézetben dolgozott, visszaesett bent az agresszió, jutalomrendszert vezettek be a jó magaviseletért, iskolázták a rabokat, és bevezettek számos egyéb komoly változást.

w1Fotó: Tom Breaux / Wikipedia Commons

Az ő ötlete volt az is, hogy a legmegbízhatóbb fogvatartottakat időnként sportversenyekre vigyék az intézetből. Így nem meglepő, hogy amikor Whitley nyugdíjba ment, a bent lakók búcsúbulit szerveztek a tiszteletére.

Egy kanadai férfi, aki elveszett az erdőben, tönkretette az elektromos vezetéket, hogy rátaláljanak a szerelők.

A kanadai Saskatchewan nevű tartomány egyik lakója épp hajóján horgászott, amikor lecsapott egy vihar a tóra. A hajó a horgász számára idegen területre sodródott, a férfi pedig a bozótosban ragadt. Nem találta a kiutat, mivel fogalma sem volt róla, pontosan hol van. Elkeseredettségében szokatlan döntésre jutott: egy fejszével elszakította a hozzá közel lévő egyik elektromos vezetéket, és várt a kiérkező segítségre.

hvIllusztráció: Pixabay

A gondolatmenet helyes volt: a helyszínre kisvártatva meg is érkezett egy helikopter, így végül megmentették a férfit. Az okozott kárt viszont ki kellett fizetnie.

A prérifarkasok borzokkal is vadásznak.

Állatok közötti barátsággal nem csak a tündérmesékben találkozhatunk: a prérifarkasok és a borzok közötti együttműködés igenis valós. Együtt vadásznak, mivel így olyan előnyökre tesznek szert, melyekre más fajok külön-külön nem.

MEXICO-US-BORDER-WILDLIFE-COYOTEFotó: AFP / Miguel Angel Grageda

A borzok képesek arra, hogy ásva vadásszanak, a prérifarkasok pedig inkább a földön képesek hatékonyan üldözni más állatokat. Utóbbinak a látása jobb, míg a borz szaglásban verhetetlen. A bevett módszer a következő: a borzok kiássák a kisebb állatokat, amelyek így futásnak erednek a talajon, a közelben pedig egy prérifarkas várja őket. Meg is van a vacsora.

Európa legrégebbi kocsmája 900-ban nyílt meg Írországban.

A Sean’s Bar nevű hely Európa legrégebbi pubja: 900-ban épült egy Athlone nevű településen. A munkához akkoriban ágakat és agyagot használtak, de az épületet 1970-ben teljesen újjáépítették.

A felújítás során rengeteg régi pénzérmét találtak, melyek közül néhányat múzeumba küldtek, de egy pár belőlük ottmaradt a kocsmában.

Van egy szőlőfajta, aminek pont olyan az íze, mint a vattacukoré.

Kaliforniai szőlőtermesztők létrehoztak egy olyan szőlőfajtát, amely 12 százalékkal több cukrot tartalmaz a hagyományosnál. Tizenkét évükbe telt a folyamat, a fajtát pedig 2013 óta árusítják.

A szőlő külseje és illata teljesen megegyezik a hagyományoséval, de az íze a vattacukoréhoz hasonlít. Jó alternatíva lehet édesség helyett.

A The World nevű óceánjárón emberek laknak.

Ez a hajó olyan óceánjáró, amelyre nem csak pár hétig vagy hónapig költözik fel az ember: a fedélzeten lévők itt élnek. A hajót tágas és kényelmes kabinokkal szerelték fel, és folyamatosan cirkál a bolygó vizein. Nagyjából 2-3 naponta köt ki.

wmFotó: 663highland / Wikipedia Commons

Egy lakrész ára elég borsos, 2,7 millió dollártól (kb. 77 millió forint) 9,1 millió dollárig (kb. 2,5 milliárd forint) terjed. A kabinok többsége még az építési munkálatok kezdete előtt elkelt, de van lehetőség szobabérlésre is. A hajón élők átlagéletkora 64 év.

Éjszaka is lehet szivárvány az égen.

Az éjszakai szivárványokat a Hold okozza. Nem olyan fényes, mint egy hagyományos szivárvány, és az ember szeme fehérnek érzékeli, a színeit viszont hosszú expozíciós fotón gyönyörűen ki lehet venni.

mbFotó: rne-kaiser / Wikipedia Commons

Főként vízesések környékén tűnik fel, de észrevehető esőben is, amikor a telihold nincs túl magasan az égen, az égbolt maga pedig nagyon sötét. Az éjszakai szivárvány mérete megegyezik nappali társáéval.

Marilyn Monroe IQ-ja magasabb volt, mint Albert Einsteiné.

Egyes információk szerint előbbinek 163-168-as IQ-ja volt, míg utóbbinak 160-as. Természetesen már lehetetlen lenne leellenőrizni ezt a tényt, de az köztudott, hogy Monroe nagyon intelligens nő volt. Sok dolog érdekelte, és rengeteget olvasott.

DOC CLELIA 203 883Fotó: AFP

Érdekesség, hogy egyszer még dedikált fotót is kapott Einsteintől, a kép pedig nagyon fontos maradt számára.

Forrás: Bright Side


A filmesek gyakran hagynak megválaszolatlanul olyan anyagi kérdéseket, amik nézőt amúgy nagyon érdeklik. A Bright Side egybegyűjtötte néhány rajongói nyomozás eredményét. Mennyibe kerül egy tanév a Roxfortban? Fotó: Warner Bros. Egy-két fanatikus kiszámolta, mennyit kell áldozni arra, hogy eltö...

Ma már elképesztően sokan használják a Photoshopot, az interneten is egyre nehezebb olyan fotót találni, amibe nem piszkáltak bele így vagy úgy. Az anyatermészet viszont sokszor a legprofibb PS-művészekre is képes rálicitálni. Erre az állításra a hegyek izgalmas formája, a vadállatok spontán gesztus...