100 milliós civil pályázati alap Pécsett

100 millió forintos civil alapot különített el a pécsi önkormányzat, amelyre bárki pályázhat. A benyújtott pályázatokat egy öt tagú Civil Kuratórium bírálja el. Így szeretnék támogatni az Európa Kulturális Fővárosa program keretében azokat a kulturális programokat, civil kezdeményezéseket, amelyeket a pécsiek Pécsett rendeznek meg, és amelyek erősítik a helyi identitást.

Három kategóriában lehet pályázni. Az első az úgynevezett kis projektek. Ezekre 50 és 300 ezer forint közötti támogatás igényelhető. Itt olyan kis helyi közösségek, lakóközösségek programjainak szervezésére lehet támogatást kérni, ahol a helyi közösségi értékek bemutatása és a közösségformálás a cél.

A második kategória az úgynevezett nagy projektek. Ezekre 300 ezer és hárommillió forint közötti támogatást igénylő. Itt városi vagy városrészi, több napos, vagy többszöri alkalommal megrendezendő rendezvényeket támogatnak. Feltétel, hogy a helyi értékeket mutassák be.

A harmadik kategória az úgynevezett konzorciális, együttműködésben megvalósuló projektek. Ezekre három- és tízmillió forint közötti támogatást igénylő. Itt elsősorban a regionális hatókörű vagy határon átnyúló több napos, vagy többszöri alkalommal megrendezendő rendezvényeket támogatják. Szintén feltétel a helyi értékek bemutatása. A pályázatok részletes feltételei a www.pecs2010.hu honlapon olvasható – tájékoztatta a Független Hírügynökséget kedden Nácsa János, a pécsi önkormányzat sajtóreferense.

A pályázatok elbírálásánál előnyt jelentenek azok a projektek, amelyek hatása túl nyúlik a 2010-es éven. A pályázatok beadásának határideje 2009. szeptember 15. A pályázatokat október 31-ig bírálják el. A nyertesek listáját a www.pecs2010.hu honlapon teszik majd közzé.