100 millió forint bírságot kapott a versenyhivataltól a vitamin készítményeket forgalmazó Free Choice Kft.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 100 millió forintos bírságot szabott ki a Free Choice Kft-re – tájékoztatott kedden a GVH. A hivatal vizsgálata megállapította, hogy a cég több termékének a forgalmazását az ÁNTSZ betiltotta, de azokat a vállalkozás mégis árulta. Emiatt a Free Choice Kft. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor tájékoztatásaiban valótlanul állította, hogy az áru jogszerûen forgalmazható. A cég tájékoztatásai ezek mellett gyógy- és pozitív egészségre gyakorolt hatást tulajdonítottak egyes termékeknek, amit viszont nem tudtak bizonyítani.

A GVH szerint megállapítható, hogy a Free Choice Kft. által a drlenkei.hu honlapon, a Vitamin magazinban és más módon közzétett tájékoztatások, miszerint a vállalkozás termékei közül egyesek alkalmasak betegségek, például depresszió, magas vérnyomás, csontritkulás torokfájás és nátha, illetve az emberi szervezet mûködési zavarai vagy rendellenességei gyógyítására, nem bizonyíthatóak.

A GVH vizsgálata megállapította, hogy a tájékoztatásban használt egyes kifejezések és szófordulatok, például a doktor, kezelõorvos gyógyír, gyógyszer miatt az állítások tartalmi üzenete szintén az, hogy a szóban forgó termékek használatának gyógyhatása, illetve kedvezõ egészségügyi hatása van – írja a közlemény.

A GVH állásfoglalása szerint nem tekinthetõk tudományos ismeretnek a pozitív terméktapasztalatok, a betegektõl és kezelõorvosaiktól származó vélemények. Ahhoz, hogy egy adott termék betegségeket megelõzõ, kezelõ, gyógyító hatását valóban tudományos ismeretek támasszák alá, ennél mélyrehatóbb vizsgálatokra van szükség. Alapos, a termék minden szervezetre gyakorolt hatására és mellékhatására kiterjedõ kísérletsorozatot kell végezni, a készítményt laboratóriumi körülmények között állatokon, illetõleg embereken tesztelni. Ezt követõen az eredményeket az orvostudomány képviselõinek kell elemezni, és arról ekként megalapozottan szakvéleményt adni. Az ilyen minimális feltételek mellett lehet csupán egy adott készítményrõl – tudományos ismeretekre alapozottan – gyógyhatást állítani. A GVH megállapította, hogy a jelen esetben ezek a követelmények nem teljesültek.

A GVH a bírság kiszabásán túl kötelezte a Free Choice Kft-t arra, hogy internetes honlapja nyitó oldalán jól láthatóan, észrevételek hozzátétele nélkül, valamint üzleteiben a bejáraton és az eladói pultnál jól láthatóan, észrevételek hozzátétele nélkül fél éven át tegye közzé a Gazdasági Versenyhivatal eljárásának megállapításait. Azt, hogy a Free Choice Kft.. a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, mert egyes termékei vonatkozásában azt a hamis benyomást keltette, hogy a termékek jogszerûen forgalmazhatók. Illetve azt is ki kell írniuk, hogy állításaikkal ellentétben egyes termékeik gyógyhatása és a kezeléseknél történõ pozitív hatása nem bizonyítható – írja a GVH közleménye.Sporthírek