100 millió dokumentumfilmekre

Közös dokumentumfilm-pályázatot ír szeptember végéig ki a Duna Televízió és a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MKK). A 100 milliós alapot fele-fele arányban állja a közszolgálati csatorna és az MMK – közölte szerdán a Független Hírügynökséggel a Duna Televízió elnöke, Cselényi László.

A Duna tévét felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány már korábban felajánlott 42 millió forintot a csatornának dokumentumfilm gyártásra. Ezt egészítették ki 8 millióval, hogy meglegyen az 50 milliós keret – mondta el érdeklődésünkre Cselényi László. Ettől függetlenül kereste meg a televíziót az MMK. A Duna tévé és a Magyar Mozgókép Közalapítvány vezetősége ezután úgy döntött, hogy közösen hirdetnek pályázatot a rendelkezésükre álló 100 milliós összegre. Kétszer annyi film készülhet el a rendelkezésükre álló dupla keretből, összegezte a megállapodás lényegét Cselényi László.

A Duna tévé elnöke kérdésünkre elmondta: maximum 5 millió forintos támogatásban részesülhet egy pályázó. Ez nem jelenti azt, hogy ehhez ne tehetné hozzá bárki a saját forrását is. Bárki indulhat a pályázaton, határon innen és túl, mondta el Cselényi László. Az alkotások várhatóan egy éven belül készülnek el, és a Duna Televízióban láthatják a nézők.