100 milliárdos kárt okoztak a viharok és árvizek

Globális felmelegedés
Globális felmelegedés
A Pénzügyminisztérium becslései szerint az elmúlt években körülbelül 100 milliárd forint kárt okoztak Magyarországon a globális felmelegedés miatt kialakult árvizek, viharok, felhőszakadások – számoltak be az éghajlatváltozásról tartott szerdai vitanapról.

A globális felmelegedés hatását Magyarországon is érezni lehet. Dr. Práger Tamás, az ELTE Meteorológiai Tanszékének docense elmondta, a rendkívüli időjárási események, viharok, áradások gyakorisága kimutathatóan megnő a felmelegedéssel.

“Egy jobban gerjesztett rendszer. Egy ember, kit pofoznak, dühösebben reagál – hát így van ez az éghajlati rendszerrel is” – tette hozzá.
A felmelegedés okozta károkról a Pénzügyminisztériumban is csak becsülni tudnak.
“100 milliárd forint az a nagyságrend, ami a hatásokkal kapcsolatos alkalmazkodást és megelőzést illeti. Árvízi védekezéstől a mezőgazdaság aszály problémáig nagyon sok minden tartozik” – mondta Tátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium államtitkára.
Az Európai Unió tervei szerint a tagállamok 20%-kal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását 2020-ig. Hogy ebből mi valósul meg, az még kérdéses. Mindenesetre a vita közben feleslegesen égő lámpákat lekapcsolták.