100 milliárdos kárt okoztak a viharok és árvizek – RTL Klub

A Pénzügyminisztérium becslései szerint az elmúlt években körülbelül 100 milliárd forint kárt okoztak Magyarországon a globális felmelegedés miatt kialakult árvizek, viharok, felhőszakadások – számolt be az RTL Klub Híradója az éghajlatváltozásról tartott szerdai vitanapról.

A globális felmelegedés hatását Magyarországon is érezni lehet. Dr. Práger Tamás, az ELTE Meteorológiai Tanszékének docense elmondta, a rendkívüli időjárási események, viharok, áradások gyakorisága kimutathatóan megnő a felmelegedéssel. “Egy jobban gerjesztett rendszer. Egy ember, kit pofoznak, dühösebben reagál – hát így van ez az éghajlati rendszerrel is” – tette hozzá.

A felmelegedés okozta károkról a Pénzügyminisztériumban is csak becsülni tudnak.

“100 milliárd forint az a nagyságrend, ami a hatásokkal kapcsolatos alkalmazkodást és megelőzést illeti. Árvízi védekezéstől a mezőgazdaság aszály problémáig nagyon sok minden tartozik” – mondta Tátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Az Európai Unió tervei szerint a tagállamok 20%-kal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását 2020-ig. Hogy ebből mi valósul meg, az még kérdéses. Mindenesetre a vita közben feleslegesen égő lámpákat lekapcsolták.