100 milliárd forint uniós támogatás a megújuló energiaforrások alkalmazásának ösztönzésére

A következő 7 évben 100 milliárd forint körüli uniós támogatás jut a megújuló energiaforrások alkalmazásának ösztönzésére – mondta Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter kedden Budapesten, egy energia- és környezetpolitikai szakkonferencia sajtótájékoztatóján. A zöldtárca vezetője szerint elképzelhető, hogy Magyarországon 2020-ra a megújuló energia részaránya elérje a 20 százalékot, míg Felsmann Balázs, a gazdasági tárca szakállamtitkára ezt irreálisnak tartja.

Az Új Magyarország Fejlesztési Program keretében 2007-2013 között 100 milliárd forint körüli uniós támogatás jut a megújuló energiaforrások alkalmazásának ösztönzésére. A pályázáshoz szükséges saját forrást is figyelembe véve 500 milliárd forintnyi beruházás valósulhat meg – mondta el Persányi Miklós.

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorításában fontos szerepe van a megújuló energiaforrások – például a szél, a nap, a biomassza vagy a fatüzelésú erőmű – használatának. A környezetvédelmi miniszter kifejtette: elképzelhetőnek tartja, hogy Magyarországon 2020-ra a megújuló energia részaránya elérje a 20 százalékot, amit az Európai Unió is szorgalmaz. A hagyományos energiahordozók árának erőteljes növekedése például kikényszerítheti a megújuló energiaforrások használatát. A miniszter hozzátette: az EU felé történő vállalás előtt minden szempontot át kell gondolni, mert csak olyan megállapodást vállalhat Magyarország, amelyet valóban teljesíteni tud.

A gazdasági minisztérium számításai szerint 2020-ra a megújuló energiaforrások részaránya a hazai gazdaságban 12 százalék körül lehet, de törekedni szeretnének a 14-16 százalékra – mondta Felsmann Balázs, a tárca szakállamtitkára. Az arány jelenleg 5 százalék alatt van, kissé visszaesett ugyanis az elmúlt évben. A szakállamtitkár szerint a 20 százalék irreális. Ha rákényszerítik a felhasználókat a drágább zöldenergiák hasznosítására, az költségesebbé teszi a termelést, ami rontaná a magyar gazdaság versenyképességét.