Helyi közélet

2011.12.29. 12:41

Főleg vízgőz távozik a kéményből

Miskolc - Egészségügyi határérték alattira becsüli a kibocsátási adatokat a biomassza-erőmű, pontos eredmények néhány héten belül.

Miskolc - Egészségügyi határérték alattira becsüli a kibocsátási adatokat a biomassza-erőmű, pontos eredmények néhány héten belül.Karácsony előtt azzal a kérdéssel lepte meg Jakab Péter, a Jobbik önkormányzati képviselője a Miskolcon, Kilián-délen biomassza-erőművet üzemeltetni szándékozó Bioenergy-Miskolc Kft-t, hogy miért gomolyog az erőmű kéményéből jól látható füstfelhő, holott korábban nem erre készítették föl a lakosságot? Méhn Imre, a Bioenergy-Miskolc Kf. ügyvezető igazgatója közleményben válaszolta, hogy az emissziós méréseket megrendelték, amelyek a cég honlapján megtekinthetőek lesznek, és meghívta a képviselőt és a sajtót egy helyszíni bejárásra.

Méhn Imre elmondta: a próbaüzem a múlt vasárnap kezdődött, és mivel a jogerős használatbavételi engedélyhez szükség van emissziós- és zajszint-mérésekre, ezeket is megrendelték. A biomassza-erőműben óránként 500-600 kilogramm erdei és faipari aprítékot tüzelnek el, melynek nedvességtartalma 30-35 százalék is lehet, vagyis percenként 2-3 liter víz gőzétől kell megszabadulnia az erőműnek, ami a kéményt elhagyva lehűl és láthatóvá válik. A rendszer zárt, működik a porleválasztó, ezért vizet és széndioxidot kibocsáthat az erőmű, de port egészen biztosan nem, a naponta keletkező körülbelül fél köbméternyi hamut az AVE Miskolc Kft. szállítja el, és komposztálja. Az egy hónapig tartó próbaüzemet követően várhatóan januárban kapja meg távhőtermelői engedélyét a cég. A mérési eredmények a két ünnep között, vagy legkésőbb a következő év elejére állnak rendelkezéske, amelyeket honlapjukon (http://www.bioenergy-miskolc.hu) közzétesznek.

Jakab Péter elmondta: az erőmű környékén élők hívták fel a figyelmét arra, hogy működik az erőmű, füstöl a kéménye, ennek igyekezett utána járni. Véleménye szerint az ilyen kérdéseknek elejét lehetne venni, ha a cég időben tájékoztatná a városrészben élőket, mikor, mire számítsanak.

És a zöldek?

F. Nagy Zsuzsanna, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány irodavezetője korábban munkatársunknak elmondta, részt vett a tavalyi lakossági fórumon, de azóta nem foglalkozott az erőmű kérdésével. A kísérleti üzem technológiája nem volt ugyan meggyőző, és négy fideszes képviselő is ellenezte, a hasonló elven működő mátészalkai erőműben tett látogatás azonban eloszlatta a kétségeiket. Az erőmű környezetvédelmi szempontból nem jelent valódi alternatívát, ha ugyanebből a költségből napkollektorokat telepítettek volna, több lakást lehetett volna környezetbarát energiával ellátni, és az erőmű helyszínkijelölése sem szerencsés, az alapítvány ajánlott jobb területeket is, ahol felépíthették volna az üzemet, mondta F. Nagy Zsuzsanna. Leginkább a fűtőanyag odaszállítása terheli a környezetet, tette hozzá. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre Méhn Imre elmondta: naponta egy kamion faaprítékot fogadnak.

ÉM-SZP


Miskolc - Még nem tudni, pontosan hol is olvashatók majd azok az adatok, amelyek a biomassza-erőmű károsanyag-kibocsátásáról adhatnak képet.

Miskolc - Jakab Péter kérdez, a Bioenergy Miskolc Kft. válaszol.

Miskolc - "A Bioenergy-Miskolc Kft. beruházásában megvalósuló 3 MW-os biomassza fűtőmű megkezdte próbaüzemét."

Miskolc - "A Jobbik önkormányzati képviselőjeként többször kifejeztem már aggodalmamat a Kilián-Dél lakótelepre tervezett, majd megvalósított biomassza égető kapcsán" - olvasható Jakab Péter önkormányzati képviselő levelében.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában