100 éves iskolakápolna: ezt meg kell menteni!

Igazi ritkaság
Igazi ritkaság
Keresztéte – Elöl a szentély, középen a régi iskolapadok, kettő, ha ilyen van az országban!

Különleges épülethez vezet el bennünket Nevelős Barnabás, Keresztéte polgármestere. Kívülről római katolikus templomnak látszik, de amikor belépünk az ajtón, nagyon elcsodálkozunk. Templom és iskola egy térben, a neve is ezt árulja el: iskolakápolna. Elöl a szentély, középen a régi iskolapadok. A szentélyt egy több táblából álló faajtóval lehet elválasztani az osztályteremtől. Ha kinyitjuk, templom, ha bezárjuk, iskola. Az iskolakápolna 1926-ban épült, és 1972-ig működött. Az alsósok és felsősök felváltva jártak ide délelőtt és délután. Két pedagógus oktatta őket, Balogh Lászlóné Rohály Margit tanító és férje, Balogh László tanár.

Pályázati forrás kellene

A polgármester szeretné megmenteni az iskolakápolnát, hisz az egész országban talán kettő van belőle. Ehhez azonban pályázati források kellenek, melyekre ígéretet kapott a település. Az iskola egykori tanítója egyébként jövőre lesz 80 éves, Keresztéte már készül a köszöntésére.

ÉM-HE0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdet�s