10 millió leánygyermeket áldoztak fel Indiában pusztán a nemük miatt

10 millió indiai kislánynak kellett volna megszületnie, illetve életben maradnia az elmúlt 20 évben, ha az édesanyjuk nem az abortuszt vagy az újszülött meggyilkolását választja. Éppen ezért egyre jobban terjed az az illegális teszt, amivel a magzat nemét lehet meghatározni – mondják szociális munkások és hivatalnokok.

Indiában elvileg tiltják, hogy a csecsemő neme a születése előtt kiderüljön, pont azért, hogy a terhességet ne szakítsák meg a nem kívánt leánygyermek miatt.

“A nemválasztás a legfőbb oka annak, hogy Indiában megdöbbentő ütemben csökken a leánygyermekek aránya” – nyilatkozta Pravir Krishna, az egészségügyi minisztérium vezető munkatársa egy konferencián.
Amióta a nyolcvanas években az orvostudomány fejlődésével a magzatdiagnosztika elterjedt sok kórház arra használja, hogy a szülők kérésére megállapítsák a magzat nemét.
Azóta a nemek aránya egészségtelenül felborult, 2001-ben minden 1000 fiúra 927 leány jutott, míg ez a szám 1991-ben még 945 volt.

Országszerte nagy port vert fel, amikor júliusban a rendőrség 30 darab műanyag zsákba csomagolt emberi maradványt fedezett fel egy kelet indiai kórház mellett, amelyek kiderült, hogy leány magzatok, illetve újszülöttek testei voltak.
Sok helyen a mai napig a fiúkat tartják a kenyérkeresőknek akik majd gondoskodnak szüleikről míg a lányok esetében hatalmas hozományt kell ahhoz biztosítaniuk, hogy férjhez adhassák.
A születés elötti nem-meghatározással kapcsolatos jogszabályok alapján eddig több mint 400 eljárást indítottak, de mindössze 2 embert ítéltek el, az egyikük 300 rúpia (1300 forint) a másik pedig 4000 rúpia, azaz 18000 forint pénzbírsággal megúszta.

A hivatalos szervek most a jogszabályok módosítását tervezik és a szigorúbb büntetésektől – 3 évtől 5 évig terjedő börtönbüntetés és tízezer rúpiától (negyvenötezer forint) ötvenezer rúpiáig, azaz kettőszázhuszonötezer forintig terjedő pénzbüntetés – valamint azok keményebb betartatásától remélnek eredményeket.