10 milliárddal tartoznak – RTL Klub

Több mint 10 milliárd forintnyi gázszámlát nem fizettek be a családok január-februárban – tudta meg az RTL Klub Híradója. Vannak, akik azért nem, mert kevesebb gázt fogyasztottak, mint amennyiről a számla jött. A gázszolgáltatók szerint azonban a többségnek tényleg nehézséget okoz a magasabb gázárat megfizetni. A távhőszolgáltatóknak is több család tartozik most, mint tavaly.

A reklamálók többsége végül fizetett, de nagyon sokan voltak olyanok, akik nem. Két hónap alatt, január-februárban több mint 10 milliárd forinttal maradtak adósak a családok a gázszolgáltatóknak. Vagyis a tavalyi évi tartozás felét halmozták fel a családok, mindössze két hónap alatt. Molnár Gábor, a Magyar Gázipari Egyesülés igazgatója szerint ennek az az oka, hogy az idén már nem jár mindenkinek támogatás a számlához.

A statisztikai hivatal adatai szerint egy év alatt átlagosan csaknem 60 százalékkal drágult a gáz. Igaz, az enyhe tél miatt eddig valójában átlagosan 10-15 százalékkal kellett csak többet fizetni, mint tavaly. Az adósok között sokan vannak olyanok is, akik azért nem fizettek, mert kevesebb gázt használtak, mint amennyi a számlán szerepelt. Ők áprilistól visszakérhetik a pénzüket.

A távfűtéses lakásokban élők közül is sokan elmaradtak a fűtésszámlával. Debrecenben például január-februárban 87 millió forinttal nőtt a ki nem fizetett számlák összege. Pécsett csaknem 66 millió forinttal. A fővárosban ugyanakkor januárban is a családok 16 százaléka maradt adós a fűtésszámlával, csakúgy, mint tavaly decemberben.

Azoknak a családoknak, akik januárig visszamenőleg szeretnék megkapni a támogatást a gáz, vagy távhőszámlához még tíz napjuk van, hogy elküldjék a támogatási kérelmet az Államkincstárhoz.