Magyarország

2011.06.22. 16:47

Orbán: szeretnénk olyan jómódú viszonyok közt élni, mint a norvégok

<p>Oslo (MTI) - Orbán Viktor szerint a magyarok mindig is irigyelték Norvégiát, mert "mi is szeretnénk ilyen nyugodt, kiegyensúlyozott és jómódú viszonyok között élni", mint a norvégok; a magyar miniszterelnök ezt szerdán Oslóban, újságírók előtt mondta, miután tárgyalt norvég kollégájával, Jens Stoltenberggel.</p>

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarországon még nagyon sokat kell dolgozni ahhoz, hogy olyan színvonalon lehessen élni, mint a norvégok.

    A kormányfő elmondta: a norvég miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen szó volt egyebek mellett a két ország közötti telekommunikációs, katonai és energiaipari együttműködés lehetőségeiről.

    Norvégia bár jogi értelemben nem tagja az Európai Uniónak, a norvég gazdaság része az európai gazdaságnak, ezért Magyarország számára is fontos partner - mondta Orbán. Hozzátette, hogy a megbeszélésen tájékoztatta a magyar EU-elnökség eredményeiről a norvég kormányfőt, aki gratulált az elért eredményekhez, amelyeket Norvégia is támogat, így például Horvátország EU-csatlakozását, az európai romastratégia megalkotását, valamint a gazdasági kormányzás irányába tett lépéseket.

    A magyar miniszterelnök kijelentette: Norvégia a jövő egyik nagyon sikeres országa lesz majd. A skandináv ország adóssága európai mércével mérve rendkívül alacsony, a gazdasági potenciálja rendkívül erős, a következő néhány évben pedig "sokkal élénkebben" lesz jelen Közép-Európában, mint eddig - fejtette ki, hozzátéve, hogy utóbbit a növekvő magyarországi befektetéseik is mutatják.

Orbán: Norvégia sikeres partnerünk lehet

    A magyar kormányfő szerint Magyarország hosszú távon egy kiszámítható és sikeres partnert találhat Norvégia személyében, ha az együttműködés a mostani szinten marad. Orbán hozzáfűzte, Norvégia magyarországi jelenlétével segítheti a magyarokat abban, hogy egyszer olyan színvonalon éljenek, mint a norvégok.

    Jens Stoltenberg az újságírók előtt kiemelte, hogy kiváló a kapcsolat a két ország között, Magyarország és Norvégia több területen is együttműködik. Példaként említette, hogy a NATO-tagság keretében mindkét állam jelen van Afganisztánban.

    Rámutatott, Norvégia jelentős energiaexportáló ország, és ezt a jövőben tovább akarja fejleszteni.

    A megbeszélésen - mint Stoltenberg hozzátette - szóba került az európai adósságválság is, valamint az azzal kapcsolatos kihívás a válság sújtotta országok stabilizálása ügyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!