10 ezres elbocsátás a tanárok között – újabb demonstrációkra kell számítani

Pedagógus elbocsátások - Illusztráció
Pedagógus elbocsátások - Illusztráció
Ősszel 10 ezerre nőhet az állástalan pedagógusok száma, a számukra indított továbbképzési programok azonban nincsenek rendesen kidolgozva – véli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A PDSZ két demonstrációt is tervez a jövő hónapban a közoktatás helyzete miatt.

Ősszel 10 ezerre nőhet az állástalan pedagógusok száma, a számukra indított továbbképzési programok azonban nincsenek rendesen kidolgozva – véli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Az érdekképviselet szerint a tanárokat a közoktatásban kellene tartani, de a kormány ehelyett az átképzési programokra helyezi a hangsúlyt – hogy a pályát váltó tanárok fizetését ne közpénzből kelljen megoldani. A PDSZ két demonstrációt is tervez a jövő hónapban a közoktatás helyzete miatt.

A munkaügyi hivatal adatai szerint 8 és félezer munkanélküli pedagógus van az országban – de szeptemberre 10 ezerre, 2008 végéig pedig akár 15-20 ezerre is nőhet a számuk az iskolabezárások, az óraszám-emelés illetve a foglalkoztatási szabályok változásai miatt. A konvergencia program végrehajtásáról szóló, nyilvános anyagból kiderül: jövő év végéig 40 milliárd forintot vonnak el a pedagógus bérekből – hangsúlyozta Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke.

Az egyetemek és főiskolák által felkínált felsőfokú szakképzéseket még július 27-én hirdette meg az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM). A pótfelvételire azonban csak az az elbocsátott pedagógus jelentkezhet, aki korábban nem vett részt 12 félévet államilag támogatott felsőfokú képzésben. A “Prémium évek program” lényege, hogy a heti kötelező óraszám harmadában foglalkoztatják tovább a pedagógust, de az önkormányzatoknál is jelentkezhetnek az elbocsátott tanárok, hátha szükség lesz rájuk akkor, ha valakit helyettesíteni kell. Az átképző programok között bővebb a kínálat, de a szakszervezet szerint a tanárok többségéhez ezek még nem jutottak el. “Pedagógusok új szerepben” programra bárki jelentkezhet, aki eredeti szakképzettségéhez közel álló területen szeretné bővíteni a tudását (például közművelődés, turisztika, tanügyigazgatás) – a szaktárca által szétküldött tájékoztatóban 2007 utolsó negyedévét jelölték meg kezdési időpontnak. Arató Gergely, szakállamtitkár szerint valamennyi programra lehet már jelentkezni, de arról, hogy hányan vették ezeket igénybe, nem tudta megmondani.

A PDSZ a tanévben először szeptember 8-án tiltakozik Budapesten a közoktatás helyzete miatt. A megmozdulást a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) szervezi. A civilek nemcsak az elhibázottnak tartott oktatáspolitikai lépések, hanem az egészségügy átalakítása és a több-biztosítós rendszer bevezetése miatt is tiltakoznak, ezért várhatóan a Magyar Orvosi Kamara, és az Élőlánc Magyarországért is csatlakozik majd hozzájuk. A tanárok érdekképviselete önálló akciót is tervez, várhatóan szeptember harmadik felében újabb megmozdulást tartanak. Erről a soron következő választmányi ülésen lesz szó; mint azt Kerpen Gábor elmondta, a döntést nagyban befolyásolja majd, hogy az Országgyűlés végül napirendre tűzi-e az óraszám emelés kérdését. Az Országos Választási Bizottság (OVB) már hónapokkal ezelőtt hitelesítette azt a 70 ezer aláírást, amelynek értelmében a Parlamentnek tárgyalnia kell a kérdésről – határidőt azonban nem ír elő a jogszabály.