10 ezres elbocsátás a tanárok között – újabb demonstrációkra kell számítani

Ősszel 10 ezerre nőhet az állástalan pedagógusok száma, a számukra indított továbbképzési programok azonban nincsenek rendesen kidolgozva – véli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Az érdekképviselet szerint a tanárokat a közoktatásban kellene tartani, de a kormány ehelyett az átképzési programokra helyezi a hangsúlyt – hogy a pályát váltó tanárok fizetését ne közpénzből kelljen megoldani. A PDSZ két demonstrációt is tervez a jövő hónapban a közoktatás helyzete miatt.

A munkaügyi hivatal adatai szerint 8 és félezer munkanélküli pedagógus van az országban – de szeptemberre 10 ezerre, 2008 végéig pedig akár 15-20 ezerre is nőhet a számuk az iskolabezárások, az óraszám-emelés illetve a foglalkoztatási szabályok változásai miatt. A konvergencia program végrehajtásáról szóló, nyilvános anyagból kiderül: jövő év végéig 40 milliárd forintot vonnak el a pedagógus bérekből – hangsúlyozta Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke.

Az egyetemek és főiskolák által felkínált felsőfokú szakképzéseket még július 27-én hirdette meg az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM). A pótfelvételire azonban csak az az elbocsátott pedagógus jelentkezhet, aki korábban nem vett részt 12 félévet államilag támogatott felsőfokú képzésben. A “Prémium évek program” lényege, hogy a heti kötelező óraszám harmadában foglalkoztatják tovább a pedagógust, de az önkormányzatoknál is jelentkezhetnek az elbocsátott tanárok, hátha szükség lesz rájuk akkor, ha valakit helyettesíteni kell. Az átképző programok között bővebb a kínálat, de a szakszervezet szerint a tanárok többségéhez ezek még nem jutottak el. “Pedagógusok új szerepben” programra bárki jelentkezhet, aki eredeti szakképzettségéhez közel álló területen szeretné bővíteni a tudását (például közművelődés, turisztika, tanügyigazgatás) – a szaktárca által szétküldött tájékoztatóban 2007 utolsó negyedévét jelölték meg kezdési időpontnak. Arató Gergely, sza! kállamtitkár szerint valamennyi programra lehet már jelentkezni, de arról, hogy hányan vették ezeket igénybe, nem tudta megmondani.

A PDSZ a tanévben először szeptember 8-án tiltakozik Budapesten a közoktatás helyzete miatt. A megmozdulást a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) szervezi. A civilek nemcsak az elhibázottnak tartott oktatáspolitikai lépések, hanem az egészségügy átalakítása és a több-biztosítós rendszer bevezetése miatt is tiltakoznak, ezért várhatóan a Magyar Orvosi Kamara, és az Élőlánc Magyarországért is csatlakozik majd hozzájuk. A tanárok érdekképviselete önálló akciót is tervez, várhatóan szeptember harmadik felében újabb megmozdulást tartanak. Erről a soron következő választmányi ülésen lesz szó; mint azt Kerpen Gábor elmondta, a döntést nagyban befolyásolja majd, hogy az Országgyűlés végül napirendre tűzi-e az óraszám emelés kérdését. Az Országos Választási Bizottság (OVB) már hónapokkal ezelőtt hitelesítette azt a 70 ezer aláírást, amelynek értelmében a Parlamentnek tárgyalnia kell a kérdésről – határidőt azonban nem ír elő a jogszabály.