10 éves az magyar katasztrófavédelmi rendszer

Ünnepi megemlékezést tartottak szerdán, a parlamentben az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság (OKF) a magyar katasztrófavédelmi rendszer és a hivatásos katasztrófavédelmi szervezet megalakulásának tizedik évfordulója alkalmából. Az évfordulón az Országgyûlés elnöke és az önkormányzati miniszter köszöntötte a szolgálat munkatársait. Sólyom László köztársasági elnök levélben mondott köszönetet a hivatásos és önkéntes katasztrófavédõknek.

Az ünnepségen az államfõ által adományozott zászlószalagot tûztek fel az OKF zászlajára, majd Katona Béla házelnök és Varga Zoltán szakminiszter is szalagot kötött a zászlóra. A megemlékezésen a Fideszt Kontrát Károly, az MSZP-t Göndör István és Lamperth Mónika, míg az MDF-et Dávid Ibolya képviselte.

Az Országgyûlés elnöke beszédében úgy fogalmazott: végre van egy szervezet, amelynek munkájához sikerült megteremteni az anyagi és technikai hátteret, amelyet ismernek és elismernek. Sok munka kellett ehhez, amelyet most a zászlószalaggal ismernek el. Varga Zoltán önkormányzati miniszter beszédében közepesen veszélyeztetett országnak nevezte Magyarországot, amelyet legfõképp intenzív havazások, az árvíz, a belvíz, az aszály, a viharok és az özönvíz fenyeget. A tárcavezetõ hozzátette: gyarapodott a tudás, a felkészültség és a technika. Az állami és civil szervek is gyorsan, szakszerûen reagálnak a katasztrófákra itthon és külföldön egyaránt. Varga Zoltán utalt a haiti földrengés utáni mentésre, amelyben Magyarország is részt vett.

Az OKF fõigazgatója beszédében foglalta össze a szervezet elsõ évtizedének tevékenységét, a tiszai ciánszennyezéstõl, a dunai és tiszai árvizeken át egészen a hõségriasztásokig. Tatár Attila hozzátette: takarékosan mûködnek és egyre több figyelmet fordítanak a lakosság felkészítésére is.

Az esemény vendége volt az Európai Unió Tanácsa Fõtitkársága Polgári Tervezési és Végrehajtási Képesség Igazgatósága, a NATO CEP (Polgári Veszélyhelyzeti Tervezés) és az ENSZ ISDR (Nemzetközi Stratégia a Katasztrófák Csökkentéséért) nemzetközi szervezetek vezetõ képviselõi is.