10 év alatt ezer újságíró halt meg munkavégzés közben – többségüket meggyilkolták

Ezer újságíró és más sajtós vesztette életét az elmúlt 10 évben munka közben – derül ki a Nemzetközi Sajtóbiztonsági Intézet (INSI) kedden közzétett jelentéséből. Az újságíróknak csak negyede halt meg háborús helyzetben. A háromnegyedüket békeidőben saját hazájukban ölték meg.

“Sok országban a kellemetlen újságírók elhallgattatására a gyilkosság vált a legkönnyebb, legolcsóbb és leghatékonyabb módszerré” – jelentette ki az intézet igazgatója, Rodney Pinder.

A meggyilkolt újságírók többségének azért kellett meghalnia, mert sötét ügyekre próbáltak fényt deríteni. Ellenséges hatóságok vagy bűnözők tették el őket láb alól.

A BBC egyik hírigazgatója, Richard Sambrook, aki az INSI-tanulmány készítését irányította, aggodalmának adott hangot, mert az újságírók gyilkosai többnyire megússzák. “Az adatok azt mutatják, hogy egy újságíró meggyilkolásában gyakorlatilag semmi kockázat sincs” – mondta a hírigazgató.

“Az elmúlt tíz évben az újságírók gyilkosainak 90 százaléka nem került bíróság elé, ez a tanulmány legmegdöbbentőbb következtetése” – tette hozzá a BBC-s vezető.

Az INSI különböző sajtószervezetek, szakszervezetek civil mozgalmak, humanitárius csoportok szövetsége, amely a sajtódolgozók biztonságáért tevékenykedik.