Nagyvilág

2016.05.29. 15:29

Külföldi sajtó Magyarországról - Berlin

Berlin - Németországban a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió Magyarország és az Európai Unió kapcsolatáról, a Spiegel Online című hírportál pedig a szegedi járásbíróságról közölt riportot.

Berlin - Németországban a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió Magyarország és az Európai Unió kapcsolatáról, a Spiegel Online című hírportál pedig a szegedi járásbíróságról közölt riportot.

A Deutschlandfunk Európa arcai című műsorában Jelenetek egy érdekházasságból - Magyarország nézetei az Európai Unióról címmel közölte Jan Uwe Stahr riportját, aki kiemelte, hogy Brüsszelben "bajkeverőként és állandó kritikusként" tartják számon Orbán Viktor miniszterelnököt, aki hazájában olyan politikusként mutatja be magát, aki "megvédi nemzetét" az EU "állítólagos gyámkodásától".

A többi között hozzátette, hogy amikor a menekültekről és a bevándorlásról van szó, a kormányfő nemcsak nemzete, hanem "egész Európa védelmezőjeként" mutatja be magát, és számára "veszélyt, terrorizmust, a kulturális önazonosság és az értékek fenyegetettségét" jelentik a menekültek és a bevándorlás. Meggyőződése szerint a menekülésre kényszerült emberek nem akarnak beilleszkedni, és "Európa szakadék szélére került", Brüsszel azonban "tétlenkedik".

A "provokációk, sértések sorát hosszan lehet folytatni", és a kormányfő ilyen tevékenységének közepette könnyen kikerülnek a figyelemből más ügyek, például a "kormánypárt különféle tagjai vagy Orbán Viktor barátai és ismerősei körüli korrupciós ügyek" - vélekedett a Deutschlandfunk riportjának szerzője.

Hozzátette, hogy Orbán Viktor "nem akar a brit útra lépni", nem elhagyni akarja az EU-t, hanem "jobbá tenni", és bírálata mindenekelőtt a bürokráciára és a megítélése szerint "hatalomvágyó brüsszeli intézményekre" irányul, és "zavarja még valami: a liberalizmus".

A Spiegel Online Különbíráskodás menekültek ellen: Magyarország gigantikus kitoloncolási show-ja címmel közölte Keno Verseck riportját, amely szerint a szegedi járásbíróságon határzár tiltott átlépésének bűntette ügyében zajló eljárások sora "hatalmas, költséges bírósági show", amely a menekültek elriasztásának részét alkotja a "több száz kilométer hosszú kerítések", és a Röszkénél felállított "új nyomortábor" mellett.

E tevékenység annak megakadályozására irányul, hogy az "elkeseredett emberek nekivágjanak a határnak" - írta Keno Verseck. A többi között hozzáfűzte: a nem végrehajtott ítéletekre is vonatkozik, hogy a "megfélemlített menekültek" a "bírósági tortúra" után még kevésbé akarnak Magyarországon maradni.

Az elítélteket néhány nap után egy nyitott menekülttáborban helyezik el, ahonnan "vélhetően továbbutaznak Nyugat felé", és a "magyar hatóságok nem akadályozzák őket ebben" - írta a Spiegel Online szerzője. Megjegyezte, hogy az érintettek egy része így nem is lép be az országba, másik részük pedig "gyorsan továbbutazik", és a kormány mindkét esetben eléri célját, azt, hogy "ne legyenek menekültek az országban".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!