Friss hírek

2008.09.11. 21:23

Ismét ellenőrizték a színesfém kereskedőket - a vizsgált helyek több mint fele illegálisan működött

<p>A héten megvizsgált 556 színesfém átvevőhelyből 295 illegálisan működött - ez a mérlege egy keddi országos akciónak. A rendőrség csütörtökön számolt be a részletekről. Az illegális fém- és színesfém kereskedelem visszaszorítására Bencze József országos főkapitány utasítására tartott a rendőrség az augusztus végihez hasonló országos akciót.</p>

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint kedden a megvizsgált 556 fém- és színesfém kereskedés közül 295-nél nem voltak meg a működéshez szükséges engedélyek. Nemcsak a telepeket, hanem a fémet szállító járműveket, feldolgozóhelyeket is ellenőrizték.

Összesen 26 büntetőeljárást indítottak, főleg lopás és orgazdaság, egy esetben ittas vezetés, egy másikban pedig közlekedés biztonsága elleni bűntett gyanújával. 11 körözött személyt is elfogtak, egyiküket emberölési kísérlet miatt keresték.

A szabálysértési eljárásokat az akcióba bevont APEH, vám- és pénzügyőrség, a közlekedési, környezetvédelmi, természetvédelmi felügyelőségek és az illetékes önkormányzatok indították. A helyszíni bírságok nagy részét is ők szabták ki.

A hatóságok összesen körülbelül 21 millió forint helyszín bírságot szabtak ki az illegális felvásárló helyek üzemeltetőire, és 6 tonna fémet foglaltak le.

Az akcióban elfogtak olyan tolvajokat, akik például a Békés megyei Gyomaendrőd közelében a Hármas-Kőrös gátjából egy 8 méter hosszúságú sínvasat szedtek ki éppen. A Veszprém megyei Ajkán két, ipari transzformátorok szétszedésével foglalatoskodó színesfém-tolvajt értek tetten. Mátészalka közelében a szabolcsi rendőrök 90 kilónyi vasúti csavart és talpfa-rögzítő lemezt foglaltak le. Pest megyében egy lopott teherautó feldarabolt vázára akadtak rá. Nógrád megyében egy illegális fémgyűjtő helyen 12 ezer doboz WC-gélt találtak - a szálltmányról kiderült, hogy még júniusban, Ausztriában lopták el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!