1 millió forint gyűlt össze a Tűzoltó utcai Gyermekklinikának

Hétfőn átadták a Tűzoltó utcai gyermekklinikának azt az összesen 1 millió forintot, ami azon az internetes árverésen gyűlt össze, amelyen Vajda Attila olimpiai bajnoki kenu lapátjáért lehetett licitálni. Az “aranylapát” új tulajdonosának kislánya is az intézményben gyógyul.

Az aukció az egyik kereskedelmi rádióban indult, 100 ezer forintos kikiáltási árral, és a licit lezárásakor 665 ezer forint volt a legmagasabb ajánlat. Ezt az összeget az akciót meghirdető rádió 1 millió forintra egészítette ki. Az adományt a Tűzoltó utcai Gyermekklinika Játszóházában adták át, az eseményen jelen volt Vajda Attila és az “aranylapát” új tulajdonosa is, akinek a kislánya jelenleg az intézményben gyógyul.

A több mint 35 évvel ezelőtt megalapított Gyermekonkológiai Hálózat központja a Semmelweis Egyetem II. számú (Tűzoltó utcai) Gyermekklinikája, 2007 óta itt centralizálják a közép-magyarországi és közép-dunántúli régiók gyermekonkológiai ellátását. Az újonnan kialakított 51 ágyas gyermek onko-hematológiai részlegen gyógyul Magyarország minden második daganatos gyermeke, akiknek aktív gyógykezelése akár 1,5-2 évig eltart.

A hosszú kórházi bent tartózkodás alatti testi, lelki és szellemi rehabilitációs folyamat elősegítésére a klinika területén a SOTE Játszóház Alapítvány játszóházat működtet, ahol kézműves és zeneterápiás foglalkozásokat tartanak. Napközben a kis betegek családias környezetben, játékkal tölthetik az időt. Magasan képzett, diplomás játékterapeuták gondoskodnak arról, hogy a foglalkozások a gyermekek figyelmét lekössék, s eközben fejlesszék képességeiket, erősítsék önbizalmukat. A játszóházban készült művek egy részét kiállítják a klinika épületében.

A Tűzoltó utcai gyermekklinikán működő Játszóházban folyó rehabilitációs program közvetlenül is hozzájárul a klinikán kezelés alatt álló óvodás, általános iskolás és középiskolás korú gyermekek sikeres gyógyulásához, testi, lelki és szellemi rehabilitációjához.