*-*-*-*- kiadható -*-*-*-*-*-*- OLIMPIA: Tüntetőparkok pekingben

Lehet majd tüntetni az olimpia ideje alatt- jelentette be a játékok biztonsági főnöke szerdán. Liu Shaowu ugyanakkor kiemelte: a demonstrációkat előre be kell jelenteni és engedélyt is kell kérni rájuk. Hozzá tette, hogy a be nem jelentett megmozdulásokat nem fogják engedélyezni. A tüntetésekre pedig a város három pontján három parkot jelöltek ki a szervezők. Csak itt lehet majd tüntetni. “Mindegyik közel van a városközponthoz és az olimpiai helyszínekhez” tette hozzá Shaowu.

A biztonsági főnök ugyanakkor nem adott pontos tájékoztatást arról, hogyan is lehet majd engedélyt kapni a tüntetésre. A részleteket “mindenkivel külön, a bejelentési procedúra alatt ismertetik majd”- mondta Shaowu.

A jelenlegi kínai gyakorlat szerint a tüntetéseket legalább öt nappal a rendezvény előtt be kell jelenteni, így a résztvevők számát és a demonstráció természetét is. A szervezők arról nem nyilatkoztak, hogy kínai tüntetők részt vehetnek-e a külföldiek demonstrációin, illetve korlátoznák-e, hogy miről tüntethetnek a demonstrálók. Novemberben a biztonsági főnök arról beszélt, hogy érzékeny témájú tüntetéseket, mint amilyen a tibeti kérdés, nem fognak engedélyezni.Sporthírek