„Minden sírra kerül majd virág”

Akt.:
„Minden sírra kerül majd virág”
„Minden sírra kerül majd virág”
Miskolc – Már látogatják a temetőket: vannak, akik előre rendbe teszik a sírokat, vannak, akik elsején nem érnek rá.

A forgalmat már kedden délelőtt irányítani kellett a Szentpéteri kapui temető parkolójában. Nem sokkal voltak kevesebben, mint halottak napján szoktak lenni. Ásókkal, seprűkkel, fenyőágakkal, koszorúkkal érkeztek. Sokan azért, hogy halottak napjára előkészítsék, rendbe tegyék a sírt. Sokan pedig azért, hogy most emlékezzenek, elsején már nem jönnek. Vagy a tömeg miatt, vagy azért, mert nem érnek rá.

„Most értünk rá, ilyenkor elrendezzük édesapám sírját, hogy halottak napjára rendben legyen” – mondta Dudásné Judit, aki édesanyját vitte ki kedden délelőtt a Szentpéteri kapui temetőbe. Mivel testvére is ott volt, így megbeszélték a november 1-i családi programot. Délelőtt kimennek a sírhoz, visznek virágot, délután gyertyát gyújtanak, majd a nagymamánál gyűlnek össze családi vacsorára.

Mások praktikus okok miatt döntöttek úgy, hogy nem halasztják elsejére a temetőlátogatást. Dr. Sutóczki Zoltán lánya aznap született, így azt ünneplik, előtte és utána sokan vannak a temetőben. „Tömegben nem olyan meghitt a megemlékezés” – mondta.

Jászka Tamáséknál pedig a három kisgyerek miatt gondolták úgy, hogy az ünnep előtt visznek virágot és mécsest a sírokra. Úgy vélik, elsején olyan nagy a forgalom, hogy nem érdemes aznap útnak indulniuk. „Az, hogy az ember mit érez, hogyan emlékszik a halottaira, nem attól függ, hogy halottak napján jön-e ki a sírjukhoz, vagy máskor” – vallja.

„Minden sírra kerül virág” – ezt már Szabó Sándor református lelkész mondta, amikor arról kérdeztük, mi lesz azokkal a sírokkal, amelyeket már nem látogatnak, nem látogathatnak a hozzátartozók. A temetőben azokkal a sírokkal is foglalkozik a gondnokság, ahol a hozzátartozók már kihaltak. Az ünnepre ezeket is rendbe teszik, de meglepő módon egy-egy szál virág mindig kerül ezekre is – tudtuk meg. A szomszédos sírok látogatói ugyanis az elhagyatott sírokra is helyeznek virágot – mondta a lelkész.

Biztonsági őrök

A Deszkatemetőben egyébként biztonsági őrök vigyáznak arra, hogy az ünnep valóban ünnep legyen, és lopások ne zavarják meg a nyugalmat. Szabó Sándor elmondta: tíz napig van biztonsági szolgálat, de már érezni a hatását. Amíg nem voltak, még a sírok kerítését is ellopták – mondta.

Azt is megtudtuk, hogy halottak napja előtt nagytakarítás van a temetőkben, a védett sírokat is igyekeznek rendbe tenni.

Mivel a sírok, és azok környékének rendbe tétele a hozzátartozók feladata, így gyakori, hogy a családok többsége kijön az ünnep előtt, rendbe tenni a sírokat. Így a halottak napja csak az ünnepé, emlékezésé – fogalmazott a lelkész.

De az emlékezés mellett a praktikus dolgokra is figyelnek, a temetőgondnokság ilyenkor ugyanis több hozzátartozóhoz el tud jutni. A sírokra cetlit tűznek ki, így jelezve, mikor jár le a sír, mikor kell újraváltani.

A Mindszenti katolikus temetőben már egy hete érezhető a megnövekedett forgalom – tudtuk meg. Sötétedésig nyitva tartanak, és itt is fokozottabban figyelnek a látogatók biztonságára.

Miskolcon nyolc működő önkormányzati temető van. Ezekben is megkezdték a nagytakarításokat, az elhanyagolt sírok rendbetételét. És – ahogy Józsa Istvántól, a temetőgondnokság vezetőjétől megtudtuk – meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat. Az ünnep előtt és az ünnepen is este 9-ig látogathatók a miskolci temetők, november elsején, ha igény van rá, akár tovább is nyitva tartanak.

ÉM-NSZR