„Légzsákot” épít Miskolc 2 milliárdból

Ivóvízbázis vizsgálat Miskolcon 2011. márciusában
Ivóvízbázis vizsgálat Miskolcon 2011. márciusában - © Fotó: ÉM-archív
Miskolc – Büszke vagyok a miskolci ivóvízre, bátran iszom és szeretem – mondta közel egy éve Pfliegler Péter. 

Az alpolgármester ezeket a szavakat azon a sajtótájékoztatón mondta, amelyen a miskolci ivóvízellátás biztonságát javító beruházást jelentette be tavaly júniusban. Akkor arról is beszélt, hogy ez több, mint 2 milliárdos beruházás lesz, amelyet az unió 82 százalékban támogat, az önrészre azonban állami támogatást próbálnak szerezni. Ez most úgy tűnik, sikerült. Miskolc ugyanis – az EU Önerő Alapból – félmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert erre a beruházásra.

Miért van erre szükség? Hat éve történt, hogy a miskolci ivóvízbe Calici vírus került, amely többszáz ember megbetegedését okozta városszerte. A következő év januárjában egy monitoring rendszer épült ki, amely a legkisebb bemosódást kísérő kémiai, biológiai elváltozásokat is képes jelezni, kimutatni. A mostani, csaknem 2,3 milliárdos beruházás pedig plusz biztonságot nyújthat majd a miskolciaknak. Ahogy egy szakember fogalmazott: „Olyan, mint a légzsák, fontos, ha van egy autóban, hogy vigyázzon ránk, de nem szeretnénk, ha használni kellene.”

A miskolciak csaknem felét, 70-80 ezer embert a Bükk-hegység karszt-vízbázisára települt Miskolc-Tapolcai szivattyús üzemű vízmű látja el ivóvízzel. Ez kiváló minőségű, kezelést nem, csak fertőtlenítést igényel – mondta korábban az alpolgármester. A karsztforrások jellemzője azonban, hogy vizük a vízáramlás változásakor zavarossá, opálossá válik. A több mint kétmilliárdos fejlesztés célja pedig az, hogy ezt a jelenséget minimálisra csökkentsék.

Majd egy évet csúszott

Mire lesz elég a 2 milliárd? Az önkormányzat közleményéből kiderült: a beruházás célja egy korszerű víztisztítási technológia kiépítése 800 négyzetméteren, mindezt a már meglévő berendezések korszerűsítésével, valamint két 500 köbméteres térszíni szűrt víztározó megépítésével. A fejlesztésnek köszönhetően a hidrológiai hatásoktól függetlenül lehet különlegesen átlátszó, membránszerűen tisztított vizet szolgáltatni a fogyasztóknak. Megtudtuk: a tisztítás-technológia kiépítése után a vízellátás biztonsága növekszik, a szolgáltatott víz kifogástalan minőségű lesz.

A tavalyi sajtótájékoztatón az hangzott el, hogy a beruházás első szakasza, a szakmai anyagok összeállítása, előkészítése lezárult. A második ütem, azaz az építkezés augusztusban kezdődik és várhatóan 2013. februárjában zárul. A mostani önkormányzati közleményben azonban újabb időpont szerepel: a tervek szerint ősszel indul a munka, és a befejezési határidő 2013. december 31-e.

ÉM-NSZR