„Kisiklott” az üzemanyag szállítmány

„Kisiklott” az üzemanyag szállítmány
Sárospatak – A vasúti pálya felújításán dolgozó munkagépekhez próbált 3000 liter engedély nélküli gázolajat Sárospatakra szállítani a napokban egy szlovák vállalkozó.

A kereskedelmi mennyiségű üzemanyag szállítását azonban előzetesen nem jelentette be a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, így az utána fizetendő jövedéki adót sem fizette ki. Ezért a 3000 liter gázolajat és a szállítására használt tartálykocsit lefoglalta a NAV.

A szlovák cég alvállalkozóként dolgozik a Sárospatak és Olaszliszka közötti vasútvonal felújításán. Az ott lévő munkagépekhez akartak a szomszédos országból üzemanyagot szállítani. Mivel a szállított gázolaj a mennyiségéből adódóan kereskedelmi célból birtokolt üzemanyagnak minősül, ezért annak szállításáról a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt előzetesen értesíteni kellett volna. A szlovák cég azonban elmulasztotta ezt. Így amikor a pénzügyőrök egy rutinellenőrzés során megállították, nem rendelkezett a szállításhoz szükséges papírokkal. Ezért a szállított 3000 liter gázolajat és a tartálykocsit is lefoglalta a NAV. A szállított üzemanyagot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakértői Intézete bevizsgálta. Kiderült, hogy az megfelel a magyar szabványoknak, így a 331 ezer forint jövedéki adó és az 50 ezer forint mulasztási bírság kifizetését követően a lefoglalást megszüntette a NAV.