„Inkább a vígjáték áll hozzánk közel”

„Inkább a vígjáték áll hozzánk közel”
Miskolc – Az idei évadról beszélgettünk a Zrinyi néhány drámatagozatos diákjával.

A Bohémélet egyáltalán nem, a Nyomorultak viszont annál inkább tetszett a miskolci Zrinyi Ilona Gimnázium 9. és 10. évfolyamos drámatagozatos diákjainak.
Néhányukkal beszélgettünk (a nyolc fiatal közül heten színészek szeretnének lenni), hogy megtudjuk, mit láttak az évad kínálta darabokból a miskolci színházban. (A Balikó András rendezte Az arany ára és a Haumann Péter főszereplésével játszott Az ügynök halála volt még az említetteken kívül a bérletben.) Mint kiderült, mindnyájuknak van bérlete, sőt, mitöbb, nem csak a miskolci, hanem a budapesti Nemzeti Színházba is. Hogy miért váltott ki hasonló érzelmeket a két darab szinte mindenkiből, arra is magyarázatot adnak. Az opera és az operett áll távol tőlük: zavarta őket, hogy nem értették a szövegét, még úgy sem, hogy előtte olvasták a történetet. S bár a Nyomorultak című musical is zenés darab, de mégis jóval fogyaszthatóbbnak találták.

Rossz kezdet, de…

– Inkább a vígjáték áll hozzánk közel – mondják, a tragédia nem igazán az ő műfajuk. Ennek ellenére mindnyájan lelkesen beszélnek a pesti Az ember tragédiájáról és a Hamletről.
– Modern feldolgozások voltak, tetszett a díszlet, a látványelemek, és megható volt – sorolják a válaszokat a miért kérdésre.
A miskolci előadások kapcsán megjegyzik, jobb lett volna, ha nem Puccini operája, azaz a Bohémélet az első a bérletes előadások sorában. Szerintük azért, mert aki nem jár sűrűn színházba, annak könnyen elmehetett a kedve a többi előadástól egy ilyen kezdéssel.
A folytatás már inkább tetszett: Az ügynök halálát is szerette a többség, különösen Haumann Péter alakítását. Többen említik még Máhr Ágit, és egyikük kiemeli Harsányi Attilát Biff szerepében, majd mindenki egyetért ezzel.

Díszletek, jelmezek

– Megható volt – indokolják, hogy miért tetszett. – Hiába volt tragédia, mégis élvezni lehetett. Több rejtett üzenet is volt benne a díszleten keresztül – fűzte hozzá az egyik fiatalember. Hamar kiderül aztán, egyébként is nagy hatással voltak rájuk a díszletek és a jelmezek, különösen Budapesten.
Kérdezzük, volt-e olyan színész, akinek a játéka különösen tetszett, de az említetteken kívül keveseket emelnek ki, például Seres Ildikót a Bohéméletből. A pesti Hamletben viszont többüket lenyűgözte Szabó Kimmel Tamás játéka a címszerepben.
Arra a kérdésünkre, hogy mit csinálnának másképp a miskolci színházban, azt mondják, úgy jó, ahogy van. Megvan a hangulata és az előadások zöme érdekes, szívesen járnak, így kíváncsian várják a következő évadot is. ÉM-HM

Beszélgetőpartnereink
Lajhó Máté
Nahaj Péter
Kocsis Klaudia
Balaton Eszter
Ulrich Bianka
Farkas zsuzsanna
Lajhó Ruben
Fráter Ádám

Várjuk szavazataikat!
Szép számmal érkeznek szavazatok Az év színésze játékunkra. Akik szívesen szavaznának, de nem tudják, kire adják a voksukat, azok fellapozhatják április 21-ei lapszámunkat, amelynek 7-én oldalán találhatják a színház összes színészét bemutató tablót.