„Fűben, fában orvosság!” – Selyemrétisek ismerkednek a gyógynövényekkel, gyógyteákkal

„Fűben, fában orvosság!” – Selyemrétisek ismerkednek a gyógynövényekkel, gyógyteákkal
Iskolánkban évekre visszanyúló hagyománya van az „Egészségnapok” rendezvénysorozatnak, mely egészségfejlesztő, -megőrző és –nevelő programunk része.

A tegnapi délutánt az egészségmegőrzés jegyében a gyógynövények, gyógyteák megismerésével töltötték tanulóink.

A sport, szerelem, barátság fontos dolgok, amikről szoktunk beszélni, de mennyire fontos egészségünk?

Az emberi élet és egészség érték! Fontos az egészséges életmód, a helyes táplálkozás, a sport, a rendszeres testmozgás, de a pihenésre, alvásra is szükség van. Fontos terület a balesetvédelem, testünk ápolása, és hasznos ismerni a gyógyteákat is egészségünk védelmében.

Dr. Elek Edit iskolaorvos és Zomborné Bokor Marianna védőnő beszélt az egészséges táplálkozásról, a vitaminok, szénhidrátok, zsírok, fehérjék szerepéről.

A gyerekek kezükbe vehették a gyógynövényeket, megismerkedtek hasznosságukkal, mint alternatív gyógymóddal. Régi öregjeink is használták a gyógyfüveket, együtt éltek a természettel.

A kamilla, hársfa sok gyerek számára volt ismerős, otthon is többször fogyasztották az ezekből készült teákat.

Iskolai programunk keretében megkóstolhatták a citromfű, kakukkfű, borsmenta, csalán, lándzsás útifű teákat is, és ismeretet szerezhettek hasznosságukról. Mert bizony nincs is finomabb egy jó pohár csipketeánál, hársfateánál!

A program játékkal zárult. Örömmel barkóbáztak a gyerekek és a „bomba” játék keretében beszámoltak új ismereteikről, melyik gyógynövény mire való.

A programsorozat részeként hallhattunk már fogyasztóvédelemről szóló előadást, a jövőben pedig az elsősegélynyújtás, a drogprevenció, kerékpáros kupa kerül sorra.

Jó érzés, hogy kellemes hangulatú délután után hasznos új ismeretekkel térhettek haza diákjaink.

(A programok szervezője Kincsné Szabó Erika tanárnő, iskolánk szabadidős tevékenységeinek szervezője, segítő nevelő Serfőző Györgyné – tanár.)

 Győrffy László Jánosné