„Az Omega sosem fog elbúcsúzni”

Akt.:
„Az Omega sosem fog elbúcsúzni”
„Az Omega sosem fog elbúcsúzni”
Miskolc – Hamarosan Miskolcon lép fel az 50 éves Omega együttes, nagyszabású koncertet adnak a sportcsarnokban.

Drezdából érkeztek Miskolcra, ott is ünnepi koncertet adott az Omega együttes: szeptemberben lesz 50 éve, hogy először színpadra lépett a formáció. Miskolcon május 25-én a sportcsarnokban tapsolhatnak nekik a miskolciak, a koncertről hétfőn tartott sajtótájékoztatót Kóbor János, a zenekar énekese és Trunkos András produkciós menedzser. (A sajtótájékoztatón dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere is részt vett.)

Mit hallhat majd a miskolci közönség?

Kóbor János: Egy nagyon különleges koncertet. Egy Omega-szimfóniával indul, amelyben régi Omega-dalok hangzanak el szimfonikusok előadásában. Utána rapszódiabetét következik, nagyon barokkos lesz a hangulat. A harmadik rész a nosztalgiáé, az összes kötelező dalt eljátsszuk, a régi, nagy slágereket. Szerencsére jól sikerült a turné, Drezdában nem bírták abbahagyni a tapsot. Ennek a tavaszi turnénak a végállomása lesz Miskolc. Örülünk neki, mert itt mindig nagyon jól fogadja a közönség a koncertjeinket.

Miért döntöttek úgy, hogy szimfonikus zenekarra hangszerelik a régi Omega-dalokat?

Kóbor János: Mindig benne volt a zenénkben a szimfonikus monumentalitás, mindig álmunk volt a kettő összekapcsolása. A 70-es években azonban szembeállították a komoly- és a könnyűzenét, így nem tudtuk megcsinálni, és a technika sem volt akkor még adott hozzá. Gömöri Zsolt készítette el az átiratokat – külső emberként – nem akartuk mi csinálni, ő többet tudott hozzátenni. Nagyon izgultunk, hogyan fogadja majd a közönség: hiszen csak a zene megy, ének nélkül. A turné első koncertjén, Egerben, amikor meghallottam, hogy a közönség énekli a Fekete pillangót együtt a zenekarral, megnyugodtam. Megdöbbentő hatású volt.

50 éve zenélnek együtt, jubileumi koncerteket tartanak. Tervezik a folytatást?

Kóbor János: Az Omega sosem fog elbúcsúzni. Igen, ez az ötvenedik évünk, nekem pedig most a napokban lesz a 69. születésnapom, az utolsó, ami 6-tal kezdődik. Fizikailag semmi gond, a koncertek ugyanolyan lendületesek, de nem mi döntjük el, hogy meddig kell csinálni. Amíg látjuk, hogy tetszik, hogy örömmel várnak ránk, akkor tartozunk annyival, hogy csináljuk. Ha viszont érezzük, hogy már nem ugyanaz, akkor menni kell. 30-40 koncertet csinálunk egyébként az idén, ugyanannyit, mint, amikor 20 éves volt a zenekar. Kevés az 50 éves együttes a világon, talán csak mi és a Rolling Stones. Jó velük együtt emlegetni magunkat.

A koncerteken a régi számokat játsszák. Terveznek-e új lemezt? Új számokat?

Kóbor János: A 2012 tele van misztikummal, apokalisztikus jóslatokkal. Ezek jó témák, ihlet tehát lenne, de közben kihalt a hanglemezpiac. A rapszódialemezt is a nyugati piacra terveztük, a magyarra már nem lehet megcsinálni. De koncertekre járunk, Európa minden országában voltunk, főleg német nyelvterületen, Oroszország hiányzik egyedül, oda jó lenne eljutni.

Ötven éve van benne a szakmában. Főleg az utóbbi időkben a tehetségkutató műsorokon nagyon sok tehetséges fiatal tűnt fel. Van-e olyan, aki az önök útját járhatja majd?

Kóbor János: A mai fiatalok képzettebbek mint mi voltunk, de nem kell a mi utunkat járni. A mi zenei stílusunk már jó pár évtizede kiment a divatból. Akár a barokk, a romantikus zene, az operett is kábé 30-50 évet élt, mint most a rock, tehát valami újnak kell jönnie. A mai fiataloknak el kell mozdulniuk valamilyen irányba.

Merre? S van-e már jó példa rá?

Kóbor János: Talán a filmzene irányába. Számomra az utolsó igazi nagy zenekar a U2 volt, de maga a rockzene már a Led Zeppelin korában elérte a csúcsot, azóta nem lehet újat kihozni belőle. Klasszikussá vált műfaj lett a miénk, amelynek megvannak a régi művelői. Talán ezért is fér meg jól a szimfonikusokkal. Hogy kik csinálják jól? Vannak kezdeményezések, vannak jó motívumaik, de még nincs kialakult stílusviláguk, nem tudni, merre haladnak tovább.

Elárulta, hogy 69 éves, de nagyon sokat letagadhatna. Mi tartja fiatalon?

Kóbor János: Churchillel értek egyet: csak semmi sport. Szerintem mindennek megvan a maga ideje. Fiatalon sportoltam, gátfutásban nagy terveim voltak, nagy mázli, hogy időben tudtam leállni. Mióta elkezdett itt is, ott is fájni, annyit csinálok, amennyihez kedvem van. Gyalog megyek fel például a lépcsőn a szállodai felső emeletekre is. De fiatalon tart az új házasság, az ötéves gyerek – aki 24 órás szolgálatot igényel – és nyáron a Balaton, a vitorlázás, a levegő, a szél.

Hajdu Mariann


Miskolcon zenél az Omega

Miskolc – Az 50 éves Omega együttes tart koncertet Miskolcon május 25-én a sportcsarnokban.