„A zempléni víz nem eladó!”

By Bánhegyi Gábor
„A zempléni víz nem eladó!”
Sátoraljaújhely, Sárospatak – Több társaság is szeretné megszerezni magának a sátoraljaújhelyi székhelyű Zemplén Vízmű Kft-t.

Vonzó cél lett a sátoraljaújhelyi Zemplén Vízmű Kft. megszerzése néhány vízügyi társaságnak. Az okok nagyon egyszerűek: az ország legtisztább ivóvize található a sátoraljaújhelyi vízbázison, gyakorlatilag kezelés nélkül jut el a víz a fogyasztóhoz, és ebből következően a társaság a legalacsonyabb áron tudja garantálni a szolgáltatást a Dunától keletre.
A cégnek 51 zempléni önkormányzat a tulajdonosa. A legnagyobb tulajdoni hányaddal  (48,6 százalék) Sátoraljaújhely és Sárospatak (25,1 százalék) rendelkezik.

Nagy az érdeklődés

„Valóban nagy az érdeklődés – mondja Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere. – A bor mellett manapság Zemplénben a víz az, ami érték. Ebben a szegény régióban létfontosságú, hogy ilyen olcsón tudjuk adni a vizet az itt élőknek. Azt kategorikusan kijelentettük a közgyűlésen, a Zemplén Vízmű Kft. és a zempléni víz nem eladó. Szakmai együttműködésre, közös pályázatok elkészítésére lehet mód, hiszen nem egy önálló sziget vagyunk. Ami előnyös az itt élő embereknek, abban partnerek vagyunk.”
„Voltak megkeresések – erősíti meg az értesülést Aros János, Sárospatak polgármestere. – A közgyűlés a legutóbbi ülésén arra hatalmazta fel a cég ügyvezetőjét, hogy folytasson tárgyalásokat az érdeklődőkkel, de elkötelezettséget nem vállalhat. Azt tisztázni kell minden tárgyaláson, a jelenlegi tulajdonosi szerkezeten nem kívánunk változtatni, a függetlenségünket meg kívánjuk tartani.”

Nincs kényszer

„Jelen pillanatban nem vagyunk olyan gazdasági kényszerben, hogy változtatnunk kellene a jelenlegi felálláson – mondja Lakatos István, a Zemplén Vízmű Kft. ügyvezető igazgatója. – Ha más törvényi rendelkezés nem születik, akkor a mostani tulajdonosi szerkezet meghagyásával működünk tovább, hiszen ezekkel az alacsonyabb árainkkal is gazdaságosan tudunk üzemelni. Ez a gazdaságosság természetesen nem az ügyességünknek köszönhető, hanem annak a ritka természeti adottságnak, amivel rendelkezünk, hogy nem kell tisztítanunk a vizet költséges technológiák telepítésével, és nem kell vásárolnunk vizet, hanem inkább mi adnánk, hiszen a vízbázisunk kapacitása 700 ezer ember egészséges ivóvízzel való ellátására elegendő.”

-BG-