Öttusa

2024.05.12. 14:33

Guzi Blanka világkupa versenyt nyert

A DVTK öttusázója élete második felnőtt világkupa aranyát szerezte meg Szófiában.

Guzi Blanka

Fotó: Árvai Károly

Guzi Blanka győzött, Erdős Rita pedig az ötödik helyen végzett az öttusázók idei negyedik világkupa-versenyén, Szófiában.

A 77 fős mezőny a szerdai selejtezőben három csoportban küzdött a 12 közé kerülésért, ami elődöntőt ért. Ez a három magyar induló közül Guzinak és Erdősnek sikerült, Barta Luca nem jutott tovább. A csütörtöki körvívásban Guzi és Erdős is 16 győzelmet aratott és 19 ellenfelétől kapott ki, ami jó alapot teremtett számukra a folytatáshoz. Sikerrel vették ez után pénteken az elődöntőt is, így az idén először fináléba kerültek.

A vasárnapi napot holtversenyben a 12. pozícióból kezdték. Guzi két verőhibával ment végig a lovaspályán, majd a bónuszvívásban két pontért egy ellenfelet győzött le, a 200 méteres úszásban pedig 2:17.75 perccel a harmadik legjobb eredményt érte el. Összesítésben így a hetedik helyen állt, 26 másodpercre volt a dobogótól a négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futás rajtjánál. A kombinált számban az első sorozata nem sikerült jól, de aztán egyre pontosabban célzott és közben fokozatosan zárkózott fel. A harmadik lövészetből már negyedikként jött ki, az utolsóból pedig másodikként, végül pedig hosszú hajrával megelőzte a brit Jessica Varleyt is. A kombinált számban 11:08.70 perccel a legjobb időt érte el.

Nehéz hetek után

,,Nem számítottam erre az eredményre, mert nehéz hetek vannak mögöttem" – nyilatkozott a nemzetközi szövetségnek, utalva arra, hogy a korábbi állomásokon, Kairóban és Budapesten nem sikerült neki a vívás. – ,,A kemény munkának most meglett az eredménye. Nagyon boldog vagyok, mert a győzelem mindig erőt ad."

Mint mondta, a kombinált szám előtt nem gondolt arra, hogy nyerhet, dobogós helyezésben bízott, és arra figyelt, hogy egy jó lövészetes futást hozzon össze. Aztán a végén, amikor közelített Jessica Varleyre, érezte, hogy tud nála gyorsabban futni, így még őt is megelőzte. Guzi Blanka ezt megelőzően tavaly Budapesten nyert világkupát.

Erdősnek három verése és három másodperc időtúllépése volt lovaglásban, a központi páston nem szerzett pluszpontot, majd az úszásban 2:24.05-tel 11. lett. Az összetett számnak a 12. pozícióból vágott neki, jó lövészetekkel és remek tempóban futva szépen lépegetett előre, végül nem sokkal lemaradva a dobogóról ötödikként ért célba. A lövészetes futásban 11:10.10 perccel Guzi mögött a második legjobb volt.

Olimpiai részvételi jogot idén már csak a június 9-től 16-ig tartó csengcsoui világbajnokságon lehet közvetlenül kiharcolni, végül a női és férfi ötkarikás mezőnyt a kvalifikációs ranglistáról tölti majd fel a nemzetközi szövetség. Ebből a szempontból fontosak a vk-helyezések. Egy nemzetből nemenként két versenyző nevezhető a párizsi játékokra, így ha több kvóta jön össze, az adott szövetség dönt az indulókról.

Világkupa, Szófia, női verseny
1. Guzi Blanka 1400 pont
2. Jessica Varley (brit) 1396
3. Malak Iszmail (egyiptomi) 1379
...5. Erdős Rita 1373

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!