Labdarúgás

2024.05.11. 22:07

Bajnokot vert a Diósgyőr

A piros-fehérek az FTC ellen kimásztak a múlt hét végi újpesti gödörből.

A DVTK nyerte a presztízsmeccset

Fotó: Vajda János

A labdarúgó NB I 32. fordulójában szombaton este a Diósgyőri VTK csapata a Ferencvárosi TC együttesét fogadta.

Hét és tíz

A hazaiak az egy héttel ezelőtti, Újpest FC vendégeként elszenvedett 7-0-s vereség után szerettek volna javítani, ennek érdekében a piros-fehérek szakvezetője, Vladimir Radenkovic a kapott gólokkal megegyező számú változtatást hajtott végre a kezdőcsapaton. Ezúttal Baco, Bényei, Bokros, Danilovic csak kispados lett, Edomwonyi, Farkas D. és Pozeg Vancas keretben sem volt, sérülés miatt. Ezzel szemben Odyntsov a kapuba, Gera, Szatmári és Stephen a védelembe tért vissza, Jurek, Pernambuco és Vallejo pedig a középpályára. A keretből szintén sérülés miatt ezúttal is hiányzott, Acolatse, Bárdos, Popadiuc, valamint Csirmaz. 
Ettől is nagyobb változtatást hajtott végre a fővárosi csapat szakvezetője, Dejan Stankovic, aki 10 (!) játékosát cserélte ki, a múlt vasárnap, a Debreceni VSC ellen, hazai pályán 5-1-re megnyert meccs után, a DVTK elleni bajnokit négy nappal követő, Magyar Kupa döntőt, a Paksi FC elleni serleg csatát szem előtt tartva. Mindössze a fiatal Lisztes maradt meg hírmondónak a DVSC elleni mérkőzés után a DVTK-val szembeni bajnokira. 

Köszöntés

Negyedórával a kezdés előtt a DVTK Hun-Therm női kosárlabdacsapatát köszöntötték a kezdőkörben, azzal összefüggésben, hogy kedden bajnoki címet szereztek. A közönség tapssal és ,,bajnokcsapat, bajnokcsapat" kiáltással üdvözölte az aranyérmes lányokat, illetve a stáb tagjait. 
Az ultraszektor üresen csúfoskodott, a piros-fehér fanatikusok beváltották, amit ígértek, az Újpest FC elleni 7-0-s vereség miatt távol maradtak. Így szervezett szurkolás nélkül, jelentős lelátói támogatás hiányában futballozhatott a diósgyőri együttes. Ezzel szemben a vendégszektorban több mint félezer zöld-fehér drukker várta a kezdést. 
Meccs előtt az is kiderült, hogy ha akart volna sem tudott volna a 4. helyre odaérni, és ezzel nemzetközi kupaszereplési jogot kivívni a DVTK, mert a Puskás AFC szombati győzelmével ez lehetetlenné vált.

Két hazai gól

Az első félidő elején a tartalékos Ferencváros birtokolta többet a labdát, majd negyedóra elteltével a Diósgyőr is jelezte, hogy számolni kell velük. Aztán jött a hazaiaknál egy kényszerű csere, Holdmapfot sérülése miatt le kellett hozni.  Fél óránál járt a meccs, amikor Sevikyannak volt egy ziccere, de a kapu mellé fejelt, majd a 38. percben egy jó vendég támadás után Kodro találta el a bal kapufát. A túloldalon Vallejo nevéhez fűződik az első kaput eltaláló lövést DVTK részről: a 42. minutában 6 méterről elengedett, helyezetlen kísérlete a vendégek kapusában akadt el. A 45. percre is jutott még egy FTC lehetőség, Loncar lövését védte szép mozdulattal Odyntsov kapus. A helyzetekben nem bővelkedő első félidő után a hazai drukkerek abban reménykedtek a szünetben, hogy a DVTK-tól többet látnak majd támadójátékban, a második játékrészben. 
Ez így is lett, a meccs második félében aktívabb volt a piros mezes együttes, az 56. percben Klimovich ha higgadtabb megoldást választ, akkor akár előnyhöz is juthatott volna a Diósgyőr. Utána egy jó ideig úgy tűnt, hogy nincs olyan erő, kreativitás egyik csapatban sem, hogy megváltozzon a gól nélküli állás. Aztán a 76. percben a vendégek nagy védelmi hibáját követően az egykori ferencvárosi játékos, Gera jókor volt jó helyen, és a kapuba fejelt, több ezer piros-fehér drukkernek okozva ezzel örömet. A folytatásban, ahogy azt várni lehetett, az FTC azon volt, hogy ledolgozza a hátrányát, és a labda ugyan szinte folyamatosan a hazai térfélen volt, a hajrában azonban egy hazai kontra lezárta a meccset, a Bényei remek beadását mesterien fejelte a kapuba Szabó L.
A DVTK ezzel a győzelemmel véget vetett az FTC tavaszi bajnoki veretlenségének, legyőzte a bajnokot, és tulajdonképpen jóvá tette a múlt heti, Újpest FC elleni vereségét. A teljességhez az is hozzátartozik, hogy az FTC nem a legerősebb összeállításában játszott, de a Diósgyőr csak azt a Ferencvárost győzhette le, amelyik ellene pályára lépett. A DVTK megdolgozott a sikerért, motivált, ambiciózus, fegyelmezett játékkal szerezte meg a győzelmet, az évad utolsó hazai mérkőzésén, szép emléket szerezve ezzel a piros-fehér drukkereknek.

Diósgyőri VTK – Ferencvárosi TC 2-0 (0-0)
Diósgyőr, 6634 néző. V.: Andó-Szabó (Garai, Belicza). 
Diósgyőri VTK: Odyntsov (7) – Gera (7), Lund (6), Szatmári (6), Stephen (6) – Holdampf (0), Vallejo (6) – Pernambuco (5), Klimovich (5), Jurek (5) – Szabó L. (6). Vezetőedző: Vladimir Radenkovic. 
Ferencvárosi TC: Varga Á. (6) – Makreckis (6), Aaneba (6), S. Mmaee (6), Pászka (5) – Loncar (6), Tóth A. (5), Ben Romdhan (5) – Sevikyan (6), Kodro (6), Lisztes (5). Vezetőedző: Dejan Stankovic. Vezetőedző: Dejan Stankovic.
Csere: Holdampf helyett Bényei (6) a 18., Ben Romdhan helyett Katona (5) a 46., Sevikyan helyett Zachariassen (5) a 63., Pászka helyett Civic (5) a 63., Lisztes helyett Marquinhos (5) a 63., Jurek helyett Bokros (6) a 67., Gera helyett Ferencsik B. (-) a 82., Tóth A. helyett Oluwatosin (-) a 82. percben.
Sárga lap: Gera a 16., Tóth A. a 48., Lund az 58. percben. 
Gólszerző: Gera (1-0) a 76., Szabó L. (2-0) a 88. percben.

A gólok története
76. perc: Szabó L. lövése után rosszul szabadított el az FTC, Zachariassen hátba találta Tóth A.-t, akiről Gera felé pattant a labda, ő pedig 6 méterről a kapu jobb oldalába fejelt, 1-0.
88. perc: Bényei jobbról érkező beadását Szabó L. 6 méterről fejelte a kapu bal alsó sarkába, 2-0.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!