boon.hu video

2024.05.17. 15:10

Újabb testvérvárossal bővült Miskolc - fotókkal, videóval

Mutatjuk melyik várossal írt alá szimbolikus együttműködést a borsodi vármegyeszékhely.

Boon.hu

Nadežda Babiaková, Selmecbánya polgármestere és Veres Pál, Miskolc polgármestere aláírták a megállapodást.

Fotó: Mogyorsói Zsolt Pipó

Miskolc tovább bővítette testvérvárosi kapcsolatait gyarapítva a kulturális, történelmi és a hétköznapokat érintő nemzetközi együttműködések sorát. Ezek jegyében került sor Miskolc és Selmecbánya testvérvárosi megállapodásának megkötésére. Az erről szóló dokumentumot Veres Pál, Miskolc polgármestere, valamint Selmecbányának polgármestere, Nadežda Babiaková látta el kézjegyével pénteken. A testvérvárosi kapcsolat azért is szimbolikus, mert a Miskolci Egyetem jogelődje a Selmecbányán 1735-ben alapított bányászati-kohászati tanintézet (Bergschule), ahol a világon elsőként oktattak felsőfokú bányászati-kohászati ismereteket. A szocializmus idején az Országgyűlés az 1949. évi XXIII. törvényben elrendelte, hogy Miskolcon Nehézipari Műszaki Egyetemet kell létesíteni, így létrejött az a felsőoktatási intézmény, amely a Sopronból áttelepült Bánya- és Kohómérnöki Karból, valamint a frissen alapított Gépészmérnöki Karból állt. Az első tanítási nap 1949. szeptember 18-án volt Miskolcon. Az oktatás még nem az egyetem jelenlegi falai között indult el, mivel a mai universitas helyét – mintegy 85 hektárnyi területet – csak 1950 februárjában jelölték ki. Az első tanulmányi épületeket 1951 őszén vették használatba az oktatók és a hallgatók.

Jelentősek

Miskolc város testvérvárosi kapcsolatai nagyobb jelentőségűek, mint csak szimbolikus szerződések. Ezek a fontos partnerségek azt szolgálják, hogy a múlt, a jelen és a jövő témáit párbeszédben tudjuk megvitatni. Ebben a bizalommal teli atmoszférában, közös értékeket vallva kialakíthatóak a kulturális, történelmi és a hétköznapok együttműködésének témakörei. A partnerség legfontosabb alkotóeleme, hogy különböző kultúrákban élő, eltérő történelmi háttérrel rendelkező emberek egymást jobban tudják megismerni és megérteni. 

Az aláírást követően felavatták Miskolc és Selmecbánya testvérvárosi fájának dísztáblát a Hősök terén található testvérvárosi fasoron.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában