Házkutatás

2024.05.17. 16:30

Költségvetési csalás miatt nyomoz a NAV Szerencsen

Kiszállt és házkutatást tartott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a szerencsi önkormányzatnál, költségvetési csalás miatt nyomoznak.

Boon.hu

Nyíri Tibor, Szerencs polgármestere

Fotó: BOON

Házkutatást tartott a napokban a szerencsi polgármesteri hivatalban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – tudta meg a Magyar Nemzet. A lap úgy értesült, hogy az adóhatóság egy, az önkormányzat által megkötött, több száz millió forintos vállalkozói szerződés ügyében nyomoz.

Homályos közbeszerzés 

Néhány nappal ezelőtt kiszállt a szerencsi polgármesteri hivatalhoz az adóhatóság – tudta meg a Magyar Nemzet. Információik szerint az önkormányzatot érintően a NAV egy homályos közbeszerzési eljárás miatt, költségvetési csalás gyanújával, egy magánszemély feljelentése alapján rendelt el nyomozást, amelynek részeként házkutatást tartottak a hivatalnál. 

Az üggyel összefüggésben a Magyar Nemzet kérdéseket küldött a nyomozó hatósághoz, tőlük azt a választ kapták, hogy „a folyamatban lévő büntetőeljárás érdekeire tekintettel nem áll módunkban a kérdéseit megválaszolni“. A NAV tehát nem cáfolta az eljárás tényét, ám további részleteket nem közölt.

Klímatechnikai szerződés 

Mint megtudták, az ügy szálai 2023 nyaráig vezetnek vissza, amikor Szerencs Város Önkormányzata vállalkozói szerződést kötött egy klímatechnikával foglalkozó kft.-vel. A szerződésben több mint 260 millió forint ellenében, ugyanazon év november közepéig vállalta a cég a feladatok elvégzését. 

A befejezés határidejét később módosították, de még így sem sikerült időben befejezni a munkát, a projekt csúszott, 2024 januárjában zárultak a munkálatok.

Mindezek ellenére 

a munkálatok befejezése előtt több számlát is kiállítottak, majd fizettek is a vállalkozónak, azt a látszatot keltve, hogy a feladatok maradéktalanul, hiány- és hibamentesen el lettek végezve.

Szankciókat kockáztatnak 

A feljelentés alapján, aki a teljesítést leigazolta és jóváhagyta, majd az ellenértéket kifizette, bűncselekményeket követhetett el. Ráadásul a feljelentésben az is szerepel, hogy az önkormányzat ezáltal a kötbértől, nettó 65 millió forinttól esett el, de a hatósághoz eljutott dokumentumban az is olvasható, hogy a beruházás teljes összege a Fenntartható turizmusfejlesztés Szerencsen elnevezésű pályázati forrásból lett biztosítva, ami további kérdéseket is felvet. 

A feljelentésben ugyanis arra is utaltak, hogy az uniós projekteknél évek múltán is van utóellenőrzés, és ahol szabálytalanságot állapítanak meg, szankciókat kockáztat a város, amivel akár több száz milliós kárt okozhatnak Szerencsnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában